in ,

SIPA iz Kliničkog centra Sarajevo izuzela dokumentaciju

SIPA na KCUS-u u Sarajevu.

SIPA na KCUS-u u Sarajevu.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u narednim danima nastavljaju izuzimati predmete iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji se dovode u vezu s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović, nakon što su u jutarnjim satima 5. jula pripadnici ove Agencije ušli u KCUS, najveću zdravstvenu ustanovu u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Realizovana je jedna od četiri naredbe Suda. Dokumentacija koju smo danas izuzeli odnosi se na tretman dva pacijenata zbrinuta na KCUS”, kazao je Miladinović.

On je ranije izjavio da SIPA postupa po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, “koja se odnosi na privremeno izuzimanje predmeta u cilju prikupljanja dokaza zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi s krivičnim djelima nesavjesno liječenje i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

“Nastavlja se rad na realizaciji ostalih naredbi koji će sigurno trajati dva do tri dana”, dodao je Miladinović.

Iz SIPA-e je za RSE potvrđeno da se ostale naredbe, između ostalog odnose i na predmete koji se tiču tretmana svih pacijenata koji su boravili u KCUS od otvaranja COVID odjeljenja.

Po okončanju aktivnosti na terenu SIPA će dostaviti odgovarajuće izvještaje pravosudnim institucijama, odnosno Općinskom sudu i Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH).

Iz KCUS-a su za RSE naveli da su pripadnici SIPA-e, u sklopu ranijeg postupka, došli u KCUS da izuzmu dokumentaciju koju nisu izuzeli u prethodnom dolasku.

“Ne radi se ni o kakvom pretresu, niti bilo čemu sličnom”, naveli su u saopštenju iz KCUS-a.

Provjere akademskih zvanja direktorice KCUS

Nakon inspekcije provedene u junu Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdila je da zvanje magistra direktorice KCUS Sebije Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

“Razlog tome je što nam nije bila predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postidiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, niti smo imali uvid u nastavne planove i programe, te fond sati časova predavanja”, ističu u Upravi.

Mirsad Hadžikadić

Hadžikadić “nije mogao više”: Pod izgovorom legitimnog predstavnika Hrvata pokušava se osigurati izbor HDZ-a

Razija Mujanović otvoreno u emisiji: “Problem ove države je da vam sve mogu oprostiti osim uspjeha”