in , ,

Sjećanje na legendu bh. glumišta Žana Marolta: Napustio nas je prije 12 godina…

Ostavio je neizbrisiv trag u bh. glumištu

Ostavio je neizbrisiv trag u bh. glumištu.

Prije 12 godina napustio nas je Žan Marolt. Poznati i voljeni bosanskohercegovački glumac borio se s karcinomom.

Žan Marolt rođen je 25. septembra 1964. godine u Sarajevu. U mlađim danima se bavio sportom, kao junior bio je prvi u BiH, a treći u Jugoslaviji u disciplini bacanje kladiva. U trećem razredu gimnazije povrijedio je leđa, a snovi o sportskoj karijeri su bili završeni.

Nakon završetka Druge gimnazije, odabrao je Elektrotehnički fakultet, ali ideja koja mu se javila po završetku srednje škole, ipak je prevagnula. Prijavio se na Akademiju scenskih umjetnosti, gdje je i diplomirao je 1989. godine.

Marolt je od 1992. bio stalni član Kamernog teatra 55 i imao je zapažene uloge u predstavama kao što su Buba u uhu, Umri muški, Kidaj od svoje žene, Ujak Vanja, te u brojnim filmovima i televizijskim serijama.

Dobitnik je nagrade za najbolju glavnu ulogu u TV filmu Elvis 1997. godine, a proglašen je i najboljim mladim glumcem Evrope u francuskom gradu Anžer.

Prvu značajniju filmsku ulogu je imao 1989. godine u ostvarenju Faruka Sokolovića nazvanu Inat.

Zasigurno su traga ostavile i njegove uloge u popularnim TV serijama: Lud, zbunjen, normalan, gdje je nasmijavao ulogom Enesa Hadžiethemćumurovića, Naša mala klinika (Mustafa i Albin), Viza za budućnost (Hrvoje), filmovima Dobro uštimani mrtvaci (Risto), Mliječni put, Lov u Bosni s Richardom Geerom… U filmu Ostavljeni je imao posljednju ulogu.

Znao je nasmijati, ostavio je trag.

Od 2016. godine na Danima Jurislava Korenića se uručuje nagrada nazvana po njemu.

Danas ga se sjećamo…

Prva tezga nakon finala Zvezda Granda: “Pjevao sam Breni i Saši, ukazana mi je velika čast”

Vojin Mijatović nakon odlaska u Potočare brutalno poklopio sve koji su ga pljuvali i proglasili izdajnikom