in , ,

Skandalozna izjava: Ministrica finansija RS Zora Vidović odmah za Novu godinu provocira

“RS uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu”, kazala je ministrica finansija RS

Ministrica finansija RS Zora Vidović rekla je da će negativan uticaj virusa korona najvjerovatnije potrajati i u prvoj polovini ove,ali da nakon toga i sprovođenja vakcinacije stanovništva očekuje postepeni privredni oporavak, a potpuni u 2022-oj godini.

Vidović je u vezi sa ovogodišnjim budžetom od 3,795 milijardi КM rekla da su i dalje prioritet očuvanje funkcionisanja zdravstvenog sistema, privrede, radnih mjesta i redovnih isplata penzija, socijalnih i drugih davanja.

“Sve to će biti urađeno i građani ne treba da brinu. Privredi će na raspolaganju biti nešto više od 450 miliona КM, što direktno iz budžeta, što iz Кompenzacionog fonda i putem Garantnog programa. Takođe, nastojaćemo da pomognemo u saradnji sa određenim međunarodnim faktorima koji nude povoljne kredite za privredu”, rekla je Vidović u intervjuu Srni.

Ona je rekla da se na prijedlog resornog ministarstva od početka ove godine smanjuju ili ukidaju određena neporeska davanja i takse, zbog čega će u budžetu biti manje 10 miliona КM.

“Taj novac će se, naravno, preliti u džepove privrednika i građana što nam je i bio cilj. Takođe, nastavićemo sa smanjenjima nefiskalnih davanja i krajem godine, nakon odgovarajućih analiza, krenućemo u proces rasterećenja rada, odnosno smanjenja poreza i doprinosa uz ideju da uvedemo i porez na dividendu“, rekla je Vidović.

Tvrdeći da RS ne može prihvatiti uslove MMF-a za novi kredit BiH u iznosu 1,5 milijardi, ona je kazala da je Republika Srpska našla izvore potencijalnog zaduživanja.

Ona je navela da Republika Srpska ove godine planira da se zaduži 845 miliona КM, ali da istovremeno vraća 576 miliona.

“To znači da je naše neto zaduženje oko 270 miliona”, navela je Vidovićeva, dodajući da nisu tačne tvrdnje da je RS pred bankrotom.

“RS uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu”, kazala je ministrica finansija RS.

Kadet iz bh. vojske nagrađen na akademiji u Austriji!

Milorad Dodik uz prvu fotografiju iz bolnice čestitao Novu godinu