in , ,

SLUČAJ MEMIĆ Uhapšen i policajac Hasan Dupovac!

On je također nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Dženana Memića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jutros pretresli privatne objekte policijskog službenika Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, koja je prisustvovala stradanju Dženana Memića.

Ključna osoba u istrazi smrti mladića Dženana Memića je tadašnji šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, koji je prvi razgovarao s ocem stradalog Murizom Memićem i pritom mu otkrio informacije o stradanju njegovog sina, a koje nisu službeno zabilježene.

Prema riječima Muriza Memića te prema izvještaju ad hoc tijela Komisije za sigurnost, Hasan Dupovac je bez ovlaštenja tužioca davao Murizu detalje o kobnoj noći, odnosno da je Dženan udaren drvenim predmetom, a da je automobil, za koji se kasnije vjerovalo da ga je usmrtio, samo bio prisutan na mjestu događaja. To je Dupovac, kako je i sam kazao, saznao putem prijateljskih veza, a ne službenim putem.

On je također nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Dženana Memića, što je i sam priznao, no o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Ono što mu porodica Memić najviše zamjera je to što je Alisu Mutap ispitivao zajedno s njenim roditeljima, iako je punoljetna, kao i to da je, kako tvrdi porodica, upravo on pokušao otkupiti automobil za koji je utvrđeno da je bio na mjestu događaja kobne noći u februaru 2016. godine.

Bez obzira na činjenice koje je utvrdilo ad hoc tijelo, Tužilaštvo KS je obustavilo istragu protiv Hasana Dupovca i drugih policijskih službenika pod izgovorom da su krivi za nesavjestan rad u službi i odavanje službene tajne, no da to nije krivično djelo.

Kasnije je porodica Memić počela sarađivati s državnim tužilaštvom, a rezultat je jutrošnje hapšenje i pretres SIPA-e s ciljem potraživanja dokaza o tome da je Dupovac učestvovao u ometanju istrage smrti Dženana Memića, što je krivično djelo

Draško Stanivuković vratio neotpakovan namještaj iz kancelarije Civilne zaštite, kupljen od državnog novca

Arijana Memić reagovala: “Ovo je dokaz da smo uvijek govorili istinu!