in ,

SMIRAJ ZA OČI Samouki fotograf iz BiH bilježi ljepotu koja nas okružuje, a koju najčešće ne vidimo

Snima ih 29-godišnji Jasmin Džebo, koji je odrastao posmatrajući divlje konje i živopisne krajolike u selu Potkraj nedaleko od Livna.

Možda ste na društvenim mrežama Instagram i Facebooku zapratili stranicu Bosniero.

Gotovo pa svakodnevno ovdje možete vidjeti prelijepe krajolike Bosne i Hercegovine – rijeku Krušnicu kraj Krupe, jezero Mandek ispod zapadnih obronaka planine Tušnice, Buško jezero, prostrane pašnjake, šume, stare kuće ili divlje livanjske konja i živopisne fotografije snimljene pred sami kraj dana.

Snima ih 29-godišnji Jasmin Džebo, koji je odrastao posmatrajući divlje konje i živopisne krajolike u selu Potkraj nedaleko od Livna.

Ni odlazak u glavni grad BiH na studije nije umanjio ljubav prema rodnom kraju, već ju je samo pojačao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmin Džebo (@bosniero)

Zato je i povratak u Potkraj bio logičan korak, gdje Jasmin danas vrijedno fotografiše, radi crteže olovkom, digitalne karikature, a nedavno je počeo raditi i ulje na platnu.

“Još od ranog djetinjstva očaravaju me pejzaži livanjskog krajolika. Moje oduševljenje tim ljepotama ispočetka sam izražavao crtanjem i slikanjem, jer tokom školovanja, zbog jako skupe opreme, nisam imao mogućnosti da fotografišem profesionalnim digitalnim fotoaparatom, pa sam koristio mobilni telefon.

No, nakon prvih ostvarenih primanja, odlučio sam se za kupovinu početničkog Nikon fotoaparata”, priča nam Jasmin, koji je u prvo vrijeme fotografije objavljivao na privatnom Facebook profilu, a onda se ipak odlučio za specijalovane profile na društvenim mrežama pod imenom Bosniero, kaže Džebo, prenosi Buka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmin Džebo (@bosniero)

Ovo ime je odabrao jer je izvedenica od Bosne i Hercegovine, čije ljepote želi detaljno obići, zabilježiti i prenijeti svojoj publici.

Zaradila 2.5 miliona dolara, a kada je otkrila šta će prvo kupiti od tog novca, mnoge dobro nasmijala

Svako dobro BiH, ona je mlada direktorica, nije joj problem sjesti u bager i odraditi sve što treba