in , ,

Stjepan Mesić poslao poziv u Sarajevo: “Pozivam Bogića Bogićevića da prihvati, on može povesti BiH prema građanskoj državi!”

Stjepan Mesić, posljednji predsjedavajući Predsjedništva SFRJ i hrvatski predsjednik u dva mandata, u razgovoru za Radiosarajevo.ba pozvao je Bogića Bogićevića

Stjepan Mesić, posljednji predsjedavajući Predsjedništva SFRJ i hrvatski predsjednik u dva mandata, u razgovoru za Radiosarajevo.ba pozvao je Bogića Bogićevića, da prihvati mandat gradonačelnika Sarajeva, koji mu je danas dodijeljen.

Mesić je danas pokušao doći do Bogićevića, inače njegovog nekadašnjeg kolege iz Predsjedništva SFRJ, kako bi mu to i lično prenio.

On, naime, vidi mnogo veći značaj dužnosti gradonačelnika Sarajeva samih nadležnosti koje danas ima ta funkcija.

“On je čovjek koji može dovesti do jednog iskoraka Sarajeva i Bosne i Hercegovine prema građanskoj državi. Znate, velika je stvar da Sarajevo prihvati Bogića Bogićevića, principijelnog čovjeka, da Grad Sarajevo ne glasa po nacionalnom ključu, nego prema kompetentnosti, a on je čovjek s najvećim kompetencijama. Bilo bi dobro za Bosnu i Hercegovinu, regiju, Evropu… da se Bogićević prihvati te funkcije. Ja njega pozivam da to učini zbog svih njegovih zasluga. Jer, u svim kritičnim trenutcima je znao donositi prave odluke. Sada prava odluka za sve građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine da prihvati tu funkciju i da pokaže da Bosna i Hercegovina bih ide pravim putem”, kazao je Mesić za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, Mesić kaže da mu je drago da se građani Sarajeva i Bosne sjećaju šta je Bogićević napravio prije 30 godina, u veoma teškim okolnostima, koje je danas teško razumjeti.

“Ja sam bio s njim u Predsjedništvu SFRJ. On je bio najprincipijelniji čovjek tog Predsjedništva. On nije pokleknuo ni kad su ga pritiskali generali, admirali, bilo tko…. On je zaslužan da je BiH uopće opstala! Zato se meni jako dopalo da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina prepoznali ulogu Bogića Bogićevića i da su ga predložili za gradonačelnika Sarajeva. A sada čujem i da je i izabran”, kazao je Mesić.

Podsjetimo, vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva danas su jednoglasno izglasali Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva. Zatim je određena pauza od sat vremena u okviru koje se on trebao odlučiti da li prihvata kandidaturu ili ne. Ukoliko prihvati mandat, Bogićević će biti 39. gradonačelnik Sarajeva.

Safet Sušić iznenadio Zmajeve izjavom: “Naš realan domet je samo treće mjesto”

Bogićević

Bogićević: Neopozivo sam povukao svoju kandidaturu, te je današnje glasanje o meni bilo potpuno bespredmetno!