in ,

Svi čekaju odluku: U toku hitna sjednica Predsjedništva BiH!

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas održava hitnu sjednicu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas održava hitnu sjednicu u vezi sa odlukom o angažovanju inžinjerske jedinice Oružanih snaga BiH na Lipi po zahtjevu Ministarstva odbrane BiH.

Još uvijek se čeka odluka Predsjedništva BiH da se osposobe šatori za boravak migranata.

Vlasti u Bosni i Hercegovini zbog disfunkcionalnog sistema odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata u teškim zimskim uslovima, upozorio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ističe da su vlasti u BiH ignorisale hitne pozive da osiguraju osnovne uslove za život i humano postupanje prema migrantima u prihvatnom centru Lipa koji nije primjeren za boravak zimi.

Alternativa pritom postoji: Prihvatni centar Bira u Bihaću koji je s 3,5 miliona eura pomoći od EU-a uređen i opremljen za zimsko stanovanje. “Ali taj centar stoji prazan zbog protivljenja lokalnih vlasti i stanovništva”, tvrdi Borrell.

Zbog hladnog i vlažnog vremena, koje bi se sljedećih sedmica moglo pogoršati, “životi stotina ljudi u ozbiljnoj su opasnosti, a njihova temeljna prava su zanemarena”, ističe Borrell – prenosi N1.

Ništa od raskošne proslave 9. januara: Željka Cvijanović žestoko napala Valentina Inzka, razočarana zbog kredita MMF-a

Spektakularna filmska akcija pripadnika SIPA-e na autoputu kod Zenice: Presreli Audi u kojem su pronašli drogu