in ,

SVJETLO NA KRAJU TUNELA Poruka advokata Ifeta Ferageta nakon pretresa SIPA-e! “Pet godina sam vjerovao da će ovaj dan doći”

Feraget naglašava da se BiH mora riješiti korumpiranih tužilaca

Ifet Feraget, advokat odbrane u slučaju ubistva Dženana Memića, kazao je za Klix.ba da je pet godina vjerovao da će doći današnji dan u kojem policija pretresa i hapsi one koji su ometali istragu i zataškavali ubistvo.

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Kantona Sarajevo od jutros se vrše pretresi u okviru predmeta za organizirani kriminal i ometanje istrage stradanja Dženana Memića u februaru 2016. godine, a dvije osobe su uhapšene.

Nezvanično, riječ je o Zijadu Mutapu, ocu Alise Mutap i Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage.

“Rukovođen iskonskim osjećajem za mirom i za pravdom svih ovih pet godina sam kao advokat vjerovao da će ovaj dan doći. Osim vjerovanja, uložio sam i ogroman trud da stvano dođe ovaj dan i krene akcija vezano za ometanje istrage u predmetu ubistva Dženana Memića”, kazao je Feraget.

On ističe da su slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića jedinstveni

“To su slučajevi u kojima prvi put imate sve dokaze da tužitelji zataškavaju dva očigledna ubistva. To je ono što unosi nemir u svakog čovjeka i zbog toga je kompletna javnost na našoj strani. Duboko vjerujem u ono što radi Tužilaštvo BiH i nadam se da će ovo ići u pravom smjeru i da će biti inicijalna kapisla za reformu pravosuđa, jer nakon ova dva slučaja nama neće ni trebati reforma”, dodao je.

Feraget naglašava da se BiH mora riješiti korumpiranih tužilaca koji zataškavaju ubistva

“To je potpuno jasno kao dan. Boli me kao čovjeka da je cjelokupna javnost postala talac nekolicine korumpiranih tužilaca, a neki od njih su i napredovali u karijeri nakon ovog slučaja. Ovo danas je ogromna satisfakcija. Ovo je kap u moru vode do čega sam sve došao u predmetima Dženana Memića i Davida Dragičevića”, govori sarajevski advokat.

U nastavku razgovora Feraget kaže da se svi možemo iseliti iz ove države ako ovakva dva slučaja ne budu konačno riješena.

“Ovdje postoje apsolutno svi dokazi da su tužioci svjesno i namjerno poduzimali sve da zataškaju dva očigledna ubistva. Ovo su krupne riječi, odgovoran sam čovjek, radim kao advokat od 1990. godine i znam šta govorim. Ovo je možda kulminacija svih dešavanja u pravosuđu, neki prelom. Vidjet ćemo kako će se odviajti dalje. Kako kaže jedna stara latinska izreka pravda se ne može nikome uskratiti”, zaključio je.

Jusuf Nurkić poslao snažnu poruku zbog filma “Quo Vadis, Aida?”: “Ne želimo osvetu, tražimo samo pravdu”

Oglasio se Muriz Memić nakon velike akcije SIPA-e: “Znao sam da će doći ovaj dan!”