in ,

Svjetski ugledni AccuWeather objavio veliku dugoročnu vremensku prognozu: Na Balkanu se očekuju vrućine, ali i obilne padavine

Pročitajte vremensku prognozu uglednog AccuWeathera.

Pročitajte vremensku prognozu uglednog AccuWeathera.

Prognostičari AccuWeathera objavili su jesensku prognozu za 2021. godinu. Kada je u pitanju Balkan, prognoziraju da bi se intenzivna vrućina mogla zadržati i u ranu jesen, što bi moglo donijeti i toplotne talase. S druge strane, mogu se iščekivati i periodi obilnih padavina, krajem oktobra i novembra. Ne isključuju ni požare, poplave, klizišta i druge nepogode.

Članovi AccuWeatherovog međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje Tyler Roys i Alan Reppert kažu da će La Nina obrazac koji se razvija u Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske prilike širom svijeta, biti pokretačka snaga tokom cijele jeseni.

Prijetnja od šumskih požara

“Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno u ranu jesen, rekao je Reppert – prenosi Klix.

Jezgro toplote će se zadržati na Balkanu i u Grčkoj gdje će biti mogući toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Vrućina i sušni uslovi početkom sezone omogućit će da se šumski požari koji su harali selima po dijelovima Balkanskog poluotoka nastave do jeseni.

Iako će vrućine biti tema do kraja sezone, oluje sa Mediterana i uz južnu olujnu stazu mogu povremeno donijeti kratko olakšanje od vrućine.

Dolazak obilnijih padavina koje stignu krajem oktobra i novembra ne može samo okončati prijetnju od požara, već može donijeti i dodatne prijetnje.

Opasnost od poplava

“Brza opasnost od poplava će se proširiti iz Italije na Balkan, posebno do novembra”, rekao je Roys, dodajući da obilne padavine mogu predstavljati i rizik od klizišta.

Kiše mogu donijeti i grmljavinu, a bilo koje oluje mogu donijeti pljuskove i olujne vjetrove. Lokalizirana tuča ne može se u potpunosti isključiti.

Kada su u pitanju ostali dijelovi Evrope, meteorolozi kažu da bi sezona mogla ponuditi tračak nade evropskim regijama koje su ovog ljeta pogođene poplavama i požarima.

Saborska zastupnica traži od premijera Hrvatske da uvede sankcije na robu iz RS

“Bravo majstore, bravo” Pogledajte potez pilota helikoptera koji gasi požar u BiH između Bileće i Trebinja