in , ,

TAJNE SVEMIRA NASA-ino robotsko vozilo Curiosity već 3.000 dana otkriva enigme Marsa

Prošlo je 3.000 dana otkako je ovo izviđačko vozilo sletjelo na površinu

Robotsko vozilo Curiosity Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) već 3.000 dana boravi u istraživačkoj misiji na Marsu, prenosi Anadolija.

Kako navodi portal “Space”, prošlo je 3.000 dana otkako je ovo izviđačko vozilo sletjelo na površinu Crvene planete 2012. godine.

NASA je tim povodom na službenoj internet stranici objavila panoramske fotografije koje je rover Curiosity snimio 18. novembra 2020. godine.

Devet godina u istraživačkoj misiji

Na fotografijama se mogu vidjeti kameni oblutci na području Oštre planine (Mount Sharp) na koju se Curiosity penje od septembra 2014. godine.

Lansiran u svemir 2011. godine, Curiosity je u krater Gale na Marsu sletio 2012. godine.

Robotsko vozilo Curiosity koje već devet godina boravi u istraživačkoj misiji prikupilo je brojne dokaze kojima je utvrđeno postojanje elemenata potrebnih za bilo kakav oblik života na Crvenoj planeti.

Curiosity je već otkrio tragove glinenih minerala i organskih molekula na Marsu. Organske tvari nužno ne znače život, već ime dobijaju zato jer su same po sebi sastojci potrebni za nastanak života.

Željko Komšić odgovorio Ministarstvu vanjskih poslova Rusije o aferi “Ikona”

Milorad Dodik optužio ministra vanjskih poslova Ukrajine da laže i poručio: “Prestanite se igrati države i Twitter diplomatije”