Tako se to radi: Naselje u BiH saradnjom mještana, dijaspore i institucija dobilo novi izgled

Događaji Posljednje Vijesti

U povratničkom naselje Liplje u Zvorniku pušten je u promet obnovljeni put.

U izgradnji puta učestvovali su i mještani, značajnije oni koji žive u dijaspori. Dževad Hasanović vodio je aktivnosti priprema za rekonstrukciju puta, vodovoda i ulične rasvjete.

“Na početku je izgledalo kao nemoguća misija. Bili bismo zadovoljni ako završimo put, ali kako kažu – gdje je sloga, tu je i pobjeda. Selo je dobilo potpuno novi izgled. U toku su već radovi na obnovi nekoliko kuća. Dao sam obećanje, ako dođe asfalt, ja ću obnoviti kuću. Asfalt došao, a i ja ispunjavam svoje obećanje. Radovi na kući su u završnoj fazi. Ovdje se definitivno vraća život”, zaključio je Hasanović.

Povratničko naselje posjetili su i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te predsjednik Skupštine Grada Zvornika Mensurom Selimovićem.

“Mještani su rekli da mogu obezbijediti učešće od 100 hiljada KM. Ako neko ulaže tolika sredstva u svoje mjesto, dakle, postoji volja za oživljavanjem tog kraja. Kao što možemo vidjeti, Kadrići su doživjeli totalni preporod. Pored puta, koji je završen do kraja sela, završili su i vodovod, rasvjetu i druge prateće sadržaje. Dijaspora je zainteresirana da ulaže u obnovu stambenih jedinica.

Ljudi iz ovog sela koji borave u dijaspori su još jednom pokazali da vole svoj kraj i svoju državu. Pozitivan je ovo primjer brige i aktivizma ljudi, a Ministarstvo je tu da prepozna njihov rad i podrži ih”, kazao je Ramić.

Gradska uprava Grada Zvornika podržala je projekat izgradnje puta.

“Zahvaljujući gradonačelniku i gradskoj upravi dio sredstava je izdvojen i za izgradnju puta u Kadriće. Velika je teritorijalna površina grada, radi ograničenja budžetskih sredstava nismo uvijek u mogućnosti pomoći. Povratnici uvijek mogu računati da ćemo pružiti svaki vid podrške kada je u pitanju administrativna priprema ili neka stručna pomoć, a još bolje je kad obezbijedimo i učešće u projektima.

Kadrići su prepoznati kao mjesto gdje ima volje da se načine pozitivni koraci i pomogli smo i kroz dodjelu finansijskih sredstava. Slično ćemo raditi i u drugim povratničkim mjesnim zajednicama”, istakao je predsjednik Skupštine Mensur Selimović.

Leave your vote