in ,

To su naši omladinci, naši mali ponosi: Ovo je fantastičan rezultat matematičara iz BiH

Sjajan rezultat za matematičare iz Sarajeva

Fantastičan rezultat matematičara iz BiH.

Završena je 25. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO 2021), najprestižnije takmičenje za učenike osnovnih škola u ovom dijelu Evrope.

Učestvovalo je 128 takmičara iz 21 države (11 gostujućih i 10 balkanskih država).

Benjamin Mujkić je zvanično osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju, sa maksimalnim brojem bodova!

Sara Smajić je osvojila srebrenu medalju!

Osvajači bronzanih medalja su Andrej Krčmar, Abdullah Fehratbegović, Senada Zaketović i Filip Krištić. Lideri ekipe bili su Sead Delalić i Bojan Pazin.

Ekipa Bosne i Hercegovine osvojila je ekipno četvrto mjesto, iza Rumunije, Turske i Bugarske, a ispred Srbije, Moldavije, S. Makedonije, Grčke…, saopćeno je iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Sead Delalić, asistent na Odsjeku za matematiku, koordinator škole programiranja, te jedan od redovnih predavača u Školi matematike za nadarene učenike, ističe da je svim predavačima čast i zadovoljstvo raditi sa učenicima koji su spremni svoje slobodno vrijeme, vikende i raspust uložiti u napredak i obrazovanje.

“Posebno je lijepo pratiti razvoj učenika od prvih koraka u takmičarskoj matematici i programiranju, do prvih medalja na međunarodnim takmičenjima, a kasnije i kroz studij na našem odsjeku ili na najprestižnijim univerzitetima u svijetu”, izjavio je Sead.

“Ponosni na činjenicu da je Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, iako osnovano sa ciljem razvoja matematike u Kantonu Sarajevo, prepoznato širom Bosne i Hercegovine, kao udruženje koje njeguje razvoj talenata, te udruženje kojem povjerenje daju roditelji i učenici iz svih krajeva države”, izjavila je predsjednica UMKS, redovna profesorica na Odsjeku za matematiku, Senada Kalabušić.

Nova tragedija na bh. cestama: Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći

Majka stradalog Davida Dragičevića, Suzana Radanović dala iskaz kao svjedok u Tužilaštvu BiH: “Spremni su da vode istragu o ubistvu moga sina”