in ,

Toplane Sarajevo: Građani neće ostati bez grijanja

Sanacija kvara koji je izazvao curenje prirodnog gasa u mjestu Roćevići kod Zvornika zahtijeva veće radove

Zbog sanacije kvara na dionici gasovoda Šepak – Zvornik u petak će na 24 sata biti obustavljena isporuka prirodnog gasa. Gas će ipak imati domaćinstva, zdravstvene i socijalne ustanove, iz akumulacija, a svi ostali će preći na korištenje alternativnih goriva. Ipak, na građane se apeluje da budu racionalni u potrošnji. Nadležni kažu, kvar će biti saniran sutra.

Sanacija kvara koji je izazvao curenje prirodnog gasa u mjestu Roćevići kod Zvornika zahtijeva veće radove, te je neophodno potpuno obustaviti isporuku prirodnog gasa. Ipak, gasom će neometano biti snabdjevena domaćinstva, zdravstvene i socijalne ustanove, a na građane se apeluje da racionalno koriste gas.

“Snabdijevanje će, u ovom periodu, kada neće biti dotoka gasa biti iz transportnog sistema iz akumulacija. Nadamo se i prema ovim procjenama koje smo dobili i od našeg dobavljača da će ove količine, koje će biti akumulirane u sistemu biti dovoljne ukoliko radovi budu izvođeni planiranom dinamikom”, kaže Nusret Palavra, izvršni direktor ”SarajevoGas”.

Dužeg prekida u snabdijevanju gasom ne bi trebalo biti, jer se radi o rutinskoj proceduri zamjene cijevi, saopštili su iz kompanije ”Gas promet” Pale.

“U nekom dijelu gasovoda ostaće dovoljne količine gasa da se jedan period građani Sarajeva mogu snabdijevati gasom. Neće doći, znači, do dužeg prekida u snabdijevanju, kvar će na gasovodu između Šepka i Karakaja biti saniran u petak”, ističe Milenko Todorović, savjetnik direktora, ”Gas Promet” Pale.

Ono što nije upitno je da građani neće ostati bez grijanja. Toplane su spremne i preći će na alternativna goriva.

Iz Toplana tvrde da imaju dovoljno zaliha alternativnog goriva i u slučaju duže obustave isporuke gasa. Što je možda umirujuće sa jedne strane, ali u kontekstu zagađenja vazduha i najavljenih stabilnih vremenskih prilika, to je još jedan problem za koji nema brzog rješenja.

Vezani tekstovi: Potpuna obustava isporuke prirodnog gasa na 24 sata

Povratak navijača na stadione i dalje zavisi od entiteta, očekuje se inicijativa NS BiH

Joe Biden donio dvije važne odluke i poručio da se diplomatija vratila, te da se Amerika vratila!