in , ,

Ugledna profesorica Amra Šabić-El-Rayess čije političke veze sežu do najviših krugova u Washingtonu: “Ovo je oporavak ranjene američke demokratije!”

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica i naučni istraživač na Univerzitetu Columbia

“Vidjeli smo ne samo oporavak ranjene američke demokratije nego i pobjedu razuma i vjere u istinu, ljudskost i nauku, kazala je u povodu inauguracije 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess, profesorica i naučni istraživač na Univerzitetu Columbia, poslovna žena s političkim vezama koje sežu do najviših krugova u Washingtonu.

“Danas je odbačena zavjernička politika koju je gajio Donald Trump i čiji je cilj bio i ostao sijanje mržnje. Na Balkanu je ta vrsta politike decenijama poznata jer je to upravo ona mržnja kakvu je Slobodan Milošević na našim prostorima prvi posijao”, kazala je Šabić-El-Rayess za Radio Sarajevo.

Nažalost, dodala je, “mržnja neće nestati ni sa prostora Balkana niti iz SAD-a ako se kolektivno ne ujedinimo svojim radom i angažmanom protiv nje”.

“Svi želimo mir, prosperitet i stabilnost za našu djecu, bilo gdje da smo i bilo ko da smo, i to nas treba vezati, a ne podjele i neljudskost od koje samo lideri sa diktatorskim tendencijama imaju koristi”, dodala je.

Profesorica Šabić-El-Rayess koja se nedavno američkoj javnosti predstavila sa knjigom “Mačka kojoj nikada nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju” (“The Cat I Never Named: A True Story of Love, War and Survival”), koja je izazvala veliku pažnju u Sjedinjenim Američkim Državama i ubrzo dobila status bestsellera, u više navrata se susretala sa novim američkim predsjednikom.

“Predsjednik Biden već pravi prvi korak koji pokazuje povratak ljudskosti u američku politiku, a to je da ukida zabranu za ulazak u Ameriku građana iz zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom”, zaključila je Šabić-El-Rayess.

Joe Biden u srijedu je na svečanoj inauguraciji u Washingtonu položio zakletvu za 46. predsjednika SAD. Nakon njega i Kamala Harris, prva žena potpredsjednica u američkoj historiji.

Iz RS-a “osuli paljbu” na Bakira Izetbegovića nakon govora u Evropskom parlamentu!

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o poništavanju rezultata izbora u Doboju i Srebrenici