in ,

Valentin Inzko iznenadio građane: “Otići ću vrlo rado u Banja Luku da objasnim šta je problem!”

Inzko je također najavio da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakon o zabrani negiranja genocida

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kometarisao je u razgovoru za Al Jazeeru Balkans zahtjev NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima. Poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku da objasni šta je u tome pogrešno.

Inzko je također najavio da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakon o zabrani negiranja genocida. Inzko je prošle godine rekao da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, ako ne bude usvojen do 11. jula.

“Imamo još nešto manje od tri mjeseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome da li je važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića”, rekao je Inzko.

Na pitanje da li i ovaj slučaj uključuje sankcije protiv Dodika koje je najavljivao zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Pala, Inzko je odgovorio daposljedice neće izostati.

“Ako se ne povuku odlikovanja sigurno će to biti posljedica. To će biti i poticaj za nametanje Zakona o negiranju genocida i to je dokaz više da je ovaj zakon potreban”, rekao je.

Komentarisao je i zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a koji je zatražio da Iznko podnese izvještaj o radu.

“Vijeću sigurnosti UN-a sam 25 puta podnio izvještaj o radu, ti izvještaji se nalaze se na web stranici mog ureda. Moja dužnost su samo izvještaji Vijeću sigurnosti, a ne pojedinačno nekom drugom. No, vrlo rado ću doći u Banju Luku i reći šta je pogrešno sa odlikovanjem ratih zločinaca i zašto se NSRS treba o tome očitovati”, kazao je Inzko.

Kontroverzna poruka Vojina Mijatovića uz Bogića Bogićevića: “Srbi smo, ali ne po profesiji”

Recep Tayyip Erdogan zaprijetio: “Ne izazivaj me, znaj svoje granice, dobro ćeš upoznati ljute Turke”