in ,

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo Rezoluciju Rusije i Kine o ukidanju OHR-a

Udarna vijest iz UN-a upravo je pristigla!

Udarna vijest
Udarna vijest

Udarna vijest iz UN-a upravo je pristigla!

Vijeće sigurnosti UN-a je sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih” odbacilo Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ruski predstavnik Dimitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Poljanski je uoči glasanja kazao kako “Rusija ozbiljno shvata svoj položaj kao jedan od garantora Dejtonskog sporazuma i učesnica u radu PIC-a”.

“Uvjereni smo da je cilj jačanja mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja BiH je moguć samo ako se poštuju temeljni principi suvereniteta, nezavisnosti i jednakosti tri konstitutivna naroda. Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtona.

Tokom ovih godina, visoki predstavnik je trebao imati ulogu stabilizatora. On je postepeno ostvario mrežu moći i kompetencija čak prema Bonskim ovlastima. U suštini je postao jednostrana strana. U postdejtonskoj situaciji je možda njegova uloga bila orpavdana, ali situaciaj sada se mijenja”, rekao je ruski predstavnik – prenosi N1.

Prenos uživo: Počela sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, ambasadori raspravljaju o BiH i mandatu OHR-a

Preokret Veleža: Pogledajte kako je Dženan Zajmović pogodio za 2:1 protiv AEK-a