in , ,

Vojin Mijatović uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku

Mijatović je zamolio Inzka da na odlasku završi posao koji je započeo

arhiv
arhiv

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović uputio je otvoreno pismo i molbu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Pismo Mijatovića prenosimo u cjelosti i bez lektorisanja:

Poštovani gospodine Inzko,
Nakon 12 godina vašeg mandata u BiH želim vam se zahvaliti na vašem angažmanu i želim vam reći da ćete i nakon mandata imati prijatelje u BiH.
S obzirom da vaš mandat zvanično prestaje 01.08.2021. godine koristim priliku da vam uputim javnu molbu.
Svesni ste svih problema sa kojima živimo u BIH, kao i činjenice da blokade koje su postale svakodnevnica u BiH nisu stvar Ustavnog uređenja BiH već zloupotrebe i uzurpacije pozicija od strane vladajućih u BiH.
Takođe smatram da ste svesni da svi ti problemi dolaze zbog nedemokratskog i korumpiranog izbornog sistema u BiH, gde vlast određuju brojači, a ne birači.
Upravo iz tog razloga vas molim da na samom oblasku pokažete da ste istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da vaša poslednja odluka u ovom mandatu bude odluka o nametanju izmena Izbornog zakona BiH!
Biće sasvim dovoljno da se tom odlukom definišu izmene Izbornog zakona kojim bi uveli skeniranje glasačkih listića, video nadzor na biračkim mestima i da mandata osvojen na izborima pripada stranci, te da osoba koja odluči da promeni stranku nakon izbora mora vratii mandat stranci!
Sa ove tri stvari gospodine Inzko vi bi zapravo rešili 80% problema u ovoj zemlji, jer bi građani konačno dobili vlast koju su birali.
Konačno bi dobili predstavnike građana koji bi onda bili i sposobni i spremni da reše sve one probleme poput kriminala i korupcije, negiranja genocida, implementacije sudskih odluka, kao i svih drugih stbari koje su danas “kamen spoticanja” daljem razvoju naše zemlje.
Gospodine Inzko sa ove tri “male” stvari uradili bi veliku stvar za svakog čoveka u BiH, ovo su tri stvari za koje bi glasao svaki čovek u našoj zemlji bez obzira na nacionalnu pripadnost i političko opredeljenje, za ovo su svi sem trenutno vladajućih.
Još jednom želim vam se zahvaliti, i javno Vas zamoliti da sa ove tri male stvari kao niko do sada pomognete Bosni i Hercegovini !
S poštovanjem,
Vojin Mijatović
potpredsednik SDP BiH.

Željka Cvijanović ljuta nakon imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija o problemu Fate Orlović tvrdi: “Ta crkva više nije u funkciji, sav mobilijar je uklonjen i ostala je obaveza da se ukloni objekat za šta je zadužena Vlada RS”