in , ,

“Vrhunac siledžijstva države nad građanima po klasičnoj uličarskoj metodologiji”

Dugogodišnji novinar i predsjednik Udruženja novinara Marko Divković bez pardona

Dugogodišnji novinar i predsjednik Udruženja novinara Marko Divković kazao je za N1 kako je snimak privođenja novinarke Nidžare Ahmetašević predstavlja “vrhunac siledžijstva države nad građanima, u ovom slučaju nad novinarima”.

“Kolegica Ahmetašević nije imala nikakvo oružje, motiku, kamen, nije predstavljala nikakvu prijetnju policajcima i osobama koje vrše službenu dužnost. Ako je nešto skrivila bilo je dovoljno legitimisanje, klasična prekršajna prijava. Sve ono što je prikazano je prekoračenje službene dužnosti, nedozvoljena sila i bespotrebno paradiranje sile i pokazivanje siledžijstva.

To je nedopustivo. Nažalost, spada u crnu statistiku koju vodi udruženje BH novinari, a prema kojoj imamo 1,3 nasrtaja na novinare sedmično. To očito nekome odgovara. Iluzija je očekivati da se stanje promijeni u državi u kojoj se sudi premijeru jednog entiteta, nekolicini ministara, advokatima i sudijima, dražvi u kojoj se tužioci smjenjuju kao na traci.

Novinari rade u takvom ambijentu i ništa bolje u dogledno vrijeme ne možemo očekivati”, kazao je Divković.

Istakao je kako je snimak i “katastrofalni dokaz uslova u kojima građani BiH žive, a novinari rade”, te da ovo je samo jedan u nizu primjera koji je, za razliku od ostalih, snimljen i dospio u javnost.

“Kakve su sve probleme doživljavali kolegice i kolege koji su zadnja dva mjeseca izvještavali iz migrantskog kampa Lipa kod Bihaća – tamo su bili zatvarani u auta, brisani su im materijali, ali nismo to mogli vidjeti. Kada pomenete Jagormi, to je vrlo neugodno jer je ta psihijatrijska klinika koja služi zaista za liječenje bolensih, postala sinonim za uvredu onoga kome prijetite ili želite uvrijediti.

To što su policajci rekli kolegici predstavlja vrhunac siledžijstva i osionosti po klasičnoj uličarskoj metodologiji ‘mi ćemo da radimo kao hoćemo, ne možete nam ništa’. Bojim se da takvih u našim organima vlasti, organima gonjenja i agencijama za provođenje zakona ima jako mnogo”, rekao je Divković.

“Dok su me zatvarali i naredili mi da se skinem, kako bi me pretresli, mislila sam o ljudima kojima su uskraćena prava”

Švicarska na referendumu izglasala zabranu nošenja burki