in ,

Vrlo jasni i nedvosmisleni stavovi Ambasade Sjedninjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini: “Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH!”

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH istaknuli su, da što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo

Izmjene Izbornog zakona. Neslužbeni dokumenti. Prekrajanje granica. Novi murali u Foči veličanja ratnih zločinaca. Mirni razlaz i prijetnje ratom. Teme su to koje posljednjih dana dominiraju javnim prostorom.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH istaknuli su, da što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH“, naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH za N1.

Dodaju da stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređene za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat inepromijenjen.

“Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, istaknuli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Milorad Dodik burno reagovao na potez Bisere Turković i instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

Jadranka Kosor i Nenad Čanak na televiziji uživo uputili vrlo snažne zajedničke poruke: “Hrvatska i Srbija su protiv raspada BiH!”