in ,

Zanimljivi podaci o broju ljudi koji imaju preko 100 godina, a žive u Bosni i Hercegovini: U našoj zemlji trenutno živi 1.149 stogodišnjaka!

Podaci Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka

U Bosni i Hercegovini živi 1.149 osoba koje imaju 100 i više godina, od kojih je 329 muškaraca i 820 žena, pišu “Nezavisne novine”.

Za taj list u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka rekli su da najviše stogodišnjaka, njih 195, živi na teritoriji grada Sarajevo, a od toga je 131 osoba ženskog, te 64 muškog pola.

Prema dostupnim podacima, poslednji popis u BiH pokazao je da je među osobama starosti do 48 godina više muškaraca, ali da posle navršene 48. godine po brojnosti prednjače žene. Što je populacija starija, sve veći je procenat žena u odnosu na muškarce, pa iznad 85 godina starosti dolaze dve žene na jednog muškarca.

List navodi da raste broj građana u BiH s navršenih 100 i više godina, pa ih je tako u proleće 2019. bilo 850.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosečna starost umrlih u BiH u 2019. iznosila je nešto više od 74 godine. Žena koja je umrla 2019. godine u proseku je imala oko 77 godina, a muškarac oko 71 i po godinu.

Fantastični Nedim Sladić najavljuje da će dio Evrope pogoditi vrlo neobična meteorološka pojava: “Preko Pirinejskog poluostrva prema Magrebu će se povlačiti velike količine saharskog pijeska”

Vojin Mijatović odgovorio Dodikovoj kćerki Gorici: “Nisam rekao da ti je otac seljačina, već seoska varalica”