in ,

Zastupnik SDA poručio: “Velikosrpska ideja o ujedinjenju svih Srba presuđena je, ali nije pobijeđena”

Adil Osmanović oglasio se povodom izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina

Adil Osmanović oglasio se povodom izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Osmanović smatra da izjava Vulina o “srpskom svijetu”, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđuje da je u Srbiji na vlasti ista ideološka platforma kao i 90-ih godina.

“Vučić kao funkcioner Šešeljevih radikala i Vulin kao funkcioner JUL-a Mire Marković predstavljaju lica koja su učestvovala u političkim procesima i 90-ih goidna, kada je Miloševićev režim doveo do krvavih ratova, koji su okončani zločinima u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Vučić je prije nekoliko godina uvjeravao sve da je napustio Šešeljeve ideje, ali činjenica je da sve vrijeme čuva živom ideju ‘srpskog svijeta’, vodeći kao trbuhozborac uz sebe Vulina kao simbol te ideje iz 90-ih”, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

Prema njegovim riječima, “srpski svijet” je samo drugo ime za Veliku Srbiju, a riječ je o ideji koja je analogna nacističkoj ideji lebensrauma, tj. “životnog prostora”.

“Nacistička ideja o ujedinjenju svih Nijemaca u jednu državu pobijeđena je i presuđena pred Nirnberškim tribunalom. Velikosrpska ideja o ujedinjenju svih Srba presuđena je, ali nije pobijeđena, te će biti uzrok nestabilnosti i prijetnja miru na Balkanu sve dok ne bude savladana. Činjenica da Vučić istura Vulina da propagira ovakve ideje ukazuje na to da se Vučić kukavički boji reakcija međunarodne zajednice i zemalja regiona, ali nema nikakve sumnje da su Vulinove riječe njegove potajne želje”, navodi.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Oružanim snagama BiH 21 višenamjenska motorna vozila

Željko Komšić preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH: “Miloradu Dodiku bilo sve drugo važnije od posla”