in ,

Zatvorena birališta na ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju

Zatvorena su biračka mjesta u Srebrenici i Doboju

Zatvorena su biračka mjesta u Srebrenici i Doboju na kojima su birači danas glasali nakon što je Centralna izborna komisija poništila rezultate izbora u ovim gradovima.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a birao se gradonačelnik i Skupština Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnik i Skupština Općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta. Glasanje je trajalo do 19 sati.

Centralna izborna komisija poništila je izbore održane u Doboju i Srebrenici u 11. mjesecu prošle godine zbog brojnih nepravilnosti. Stranke ujedinjene u inicijativu “Moja adresa: Srebrenica” su ukazivale na probleme u izbornom procesu, pogotovo kada je riječ o glasanju poštom, a upravo iz straha da će nepravilnosti biti ponovljene, odlučili su da bojkotuju izbore.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika općine Srebrenica nalaze se četiri kandidata, u ime četiri ovjerena politička subjekta, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata.

Koaliciji „Pod lupom“ do sada je prijavljeno 7 situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Najveći dio njih se odnosi na stranačke pomagače pri glasanju birača, kojima, onako kako je prpisano Izbornim zakonom BiH, pomoć pri glasanju očigledno nije trebala. To je prijavljeno na sljedećim biračkim mjestima u Doboju: 038B027, 038B029, 038B068 i 038B079.

Koalicija je zaprimila i prijavu o navodnoj kupovini glasova u blizini biračkog mjesta 038B029, kao i druge nepravilnosti u blizini ovog biračkog mjesta poput nagovaranja birača i dijeljenja letaka sa instrukcijama za koga glasati. O navodima o kupovini glasova obaviještena je nadležna policijska uprava.

Bosanka Najla Ćeman dobitnica prestižne nagrade “Forbesa”

Ćamil Duraković nakon bojkotovanja izbora u Srebrenici: “Hvala vam i ponosan sam, sačuvali smo naše dostojanstvo”