in , ,

Željka Cvijanović ljuta nakon imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH

Cvijanović kaže da je i prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko bio u BiH bez bilo kakvog kredibiliteta

Nakon sastanka sa koaliciionim partnerima u RS povodom jučerašnjeg imenovanja Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika j BiH, Željka Cvijanović je naglasila da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

Ona je rekla da strane potpisnice treba da budu saglasne o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Vijeća sigurnosti UN.

– Samo je jedno imenovanje bilo u skladu sa tim, sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerje međunarodne zajednice. Mi ne možemo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka – rekla je Cvijanović i za sutra najavila sastanak sa strankama opozicije u RS.

Cvijanović kaže da je i prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko bio u BiH bez bilo kakvog kredibiliteta.

– Ali isto tako, ne možemo da otvorimo vrata imenovanjima koja nisu u skladu sa procedurom. Ako opozicija želi, želim da sutra čujem i njihovo mišljenje, mislim da im je poziv iz mog kabineta već upućen, pa da onda, ako bude potrebe, iduće sedmice svi zajedno ponovo prodiskutujemo o ovoj temi – rekla je Cvijanović u kratkom obraćanju javnosti, nakon jednosatnog sastanka kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade RS, Radovan Višković.

Više vijesti pratite OVDJE.

Novi zmaj ne krije sreću: “Poziv u reprezentaciju je ostvarenje sna”

arhiv

Vojin Mijatović uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku