in ,

Željka Cvijanović nakon presude Ratku Mladiću zaprepastila javnost: “On je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila RS”

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović oglasila se nakon presude Ratku Mladiću.

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović oglasila se nakon presude Ratku Mladiću.

Istakla je da je Haški tribunal drugostepenom presudom zločincu Ratku Mladiću još jednom potvrdio “ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika”.

– Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali – istakla je Cvijanović.

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud.

– Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila RS, kao i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu istorijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda na svijetu, a pogotovo ne haška inkvizicija koja je odavno izgubila i posljednje zrno kredibiliteta – navela je Cvijanović.

Nedvosmislene poruke iz Evropske unije nakon presude Ratku Mladiću: “Poricanje genocida je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima”

Značajna poruka iz Srbije: “I sam Mladić je na sjednici skupštine RS-a kazao da je to što rade genocid!”