in , ,

Željka Cvijanović uputila pismo Aleksandru Vučiću: “Čin koji je izazvao zabrinutost u RS…”

Cvijanović navodi da je ovaj čin izazvao zabrinutost i protivljenje institucija i političkih aktera u RS, te da je konstatovano da je potreban sastanak sa Vučićem

Arhiv
Arhiv

Željka Cvijanović, predsjednica RS, pisala je Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, povodom imenovanja Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Ona je u pismu navela da su u Sarajevu ambasadori zemalja članica PIC-a imenovali Schmidta na poziciju, ali je navela da je grupa ambasadora u BiH “bez ikakvog pravnog osnova, prisvojile sebi pravo da službeno imenuju visokog predstavnika čija je funkcija ustanovljena isključivo voljom strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”.

Cvijanović navodi da je ovaj čin izazvao zabrinutost i protivljenje institucija i političkih aktera u RS, te da je konstatovano da je potreban sastanak sa Vučićem.

“Molimo Vas da nam obezbijedite termin sastanka na kojem bi prisustvovali najviši predstavnici institucija RS: predsjednik Republike, predsjednik Narodne skupštine, predsjednik Vlade i srpski član Predsjedništva BiH, kao i predstavnici parlamentarnih političkih stranaka koje imaju sjedište u RS”, napisala je Cvijanović u pismu Vučiću.

Ranije je za N1 potvrđeno da će se sastanak održati 2. juna u Beogradu.

Da će se sastanak održati i da će mu se odazvati potvrdio je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Podsjetimo, on je ranije komentirao da OHR ostaje u BiH zbog lošeg stanja u zemlji i politici koju trenutno vode vladajuće stranke.

“Novi visoki predstavnik je iskusan političar koji dolazi iz ozbiljne zemlje i stranke. Loše stanje u društvu i tenzije koje produkuje aktuelna vlast, rezultat je i ove promjene. Očekujem da se konačno ovdje dese prave promjene, prije svega u borbi protiv korupcije i pravosuđu.”, napisao je na Twitteru Borenović.

Sastanku u Beogradu prisustvovat će i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Čudo od djeteta, veliki uspjeh mladog bosanskohercegovačkog muzičara u dijaspori: Pobijedio je na prestižnom takmičenju u New Yorku!

HNS žustro odgovorio Biseri Turković: “Nije BiH zlatna ribica pa da ispunjava Vaše želje”