in , ,

Željko Komšić zatvorio temu za sva vremena: “Srbija i da hoće ne može ništa nametnuti visokom predstavniku”

Željko Komšić je podcrtao da nema problema sa posjetama Zagrebu i Beogradu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u radnoj posjeti Crnoj Gori. Susret s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem planiran je za danas u Vili Gorica, a potom bi se Džaferović i Komšić trebali susresti s predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem. Zvanični sastanak s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem također je planiran za danas.

“I ova posjeta, koja nije zvanična ali jeste radna, govori o našoj želji da pokažemo koliko nam je Crna Gora važna. Crna Gora je prijateljska država. Ona je članica NATO-a. Mislim da imamo obavezu održati tradiciju dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Mislim da smo jedine zemlje u regiji koje imaju potpisan i zaključen sporazum o granici. Mi se ne želimo petljati u unutrašnje odnose u Crnoj Gori. Kao što se drugi petljaju u odnose u BiH”, kazao je Komšić za N1.

Na upit kako je doživio posljednje poruke Aleksandra Vučića o Dejtonskom sporazumu, Komšić kaže da je “i sam Vučić je u nezavidnoj situaciji”.

“S jedne strane ima Dodika koji ga često gura u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom. Odnosno sa zemljama sa kojim se Srbija trudi da ima najbolje odnose. Zbog te slike da su ‘poglavice srpskih naroda’ sami sebe dovode u nezgodnu situaciju. Mogu reći da smo svjesni kakvi su odnosi sa Beogradom. Želimo ih popraviti. Ali ne želimo da Srbija interveniše u BiH ni na koji način. Imamo tri susjeda od kojih se dva pokušavaju stalno miješati u unutrašnje odnose u BiH”, kazao je Komšić.

Kako je kazao, nema problema sa posjetama Zagrebu i Beogradu.

“Moj posao je takav. Izabran sam da radim i sa ljudima koji mi se ne sviđaju”, dodao je.

Šta treba značiti Vučićeva izjava da se Beogradu trebaju slati izvještaji visokog predstavnika koji su javni? Koje svako može vidjeti?

“To treba značiti – da se umiri Dodik. Da se kaže kako Srbija nešto traži od visokog predstavnika. Srbija i da hoće ne može ništa nametnuti visokom predstavniku. Niko na ovim prostorima nije tolika sila”.

Uskoro bi u BiH trebao doći Dritan Abazović. Kako će biti dočekan?

“Pazite, on je funkcioner susjedne zemlje. Dok pokazuju prijateljstvo i dobru namjeru nismo mi oni koji se trebaju petljati u dešavanja u Crnoj Gori. Naravno da mi kao privatne osobe imamo svoje mišljenje. Moramo nastupati sa pozicije šta je interes Bosne i Hercegovine, a ne šta je naš lični interes. Mi nemamo druge politike nego da pravimo prijatelje oko nas i u svijetu”.

Denis Bećirović bez dlake na jeziku o napadima na Senada Hadžifejzovića: “Svi ekstremi koji ugrožavaju sigurnost novinara i njihovih porodica moraju biti najoštrije sankcionirani”

Uoči ispitivanja Stanivuković poručio: “Ovo je jedina zemlja u kojoj krivične prijave dobijaju oni koji se bore protiv kriminala”