in , ,

Žestoka reakcija ambasada Francuske, Italije, Njemačke, SAD i Velike Britanije i oštra poruka političarima u BiH: “Pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih faktora je kontraproduktivna”

Žestoka reakcija međunarodne zajednice

Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, tzv. zemalja Kvinte poslale su danas, zajedno s Delegacijom EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH, zajedničku izjavu u kojoj navode:

“2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni.

Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje“, navedeno je u izjavi.

Ističu kako su transparentnost i inkluzivnost ključni za širi uspjeh.

“Međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana“, istakli su.

Iz ambasada pozivaju sve političke aktere da se suzdrže od špekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU.

Vrlo neobična reakcija Dragana Čovića nakon pisma Anthonya Blinkena iz Amerike: “Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju”

Jusuf Nurkić još jedno pokazao da ima veliko srce: Donirao je 500 paketa hrane!