in , ,

Zoran Milanović i o sukobu sa kolegama iz EU, ali i o situaciji u BIH: “Ne može niko Bošnjacima zabraniti da svoj jezik nazivaju kako hoće”

Zoran Milanović ponovo izazvao “buru” tokom obraćanja novinarima.

Arhiv

Predsjednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković nastavili su verbalni sukob koji traje mjesecima, ovaj put zbog Milanovićeve kritike bugarske politike prema Sjevernoj Makedoniji.

Plenković je nazvao Milanovića „huškačem i prevarantom”, a Milanović je rekao da premijer „ide okolo i lupeta kao zadnja baba na pijaci“.

Polemika se povela zbog Milanovićeve nedavne izjave poslije sastanka na Brdu kod Kranja u Sloveniji da se Sjeverna Mekedonija nalazi u nemogućoj poziciji, jer joj jedna država članica EU ulazi u „intimni prostor“ zahtevom da u udžbenicima istorije „svoju nacionalnu genezu definiše onako kako to traži susjedna država“.

Bugarska je osudila tu izjavu, a premijer Plenković je juče izjavio da su poslije Mlanovićeve izjave zabijležena dva incidenta protiv bugarskih državljana. Druge detalje nije naveo.

Milanović je danas rekao da ne zna o kakvim je incidentima riječ, da o njima ne zna ni on ni novinari, a policija ništa nije objavila.

„Predsjednik Vlade ide okolo i lupeta k’o zadnja baba na pijaci o nekakvim napadima na Bugare u Hrvatskoj. Ja bih osjećao odgovornost da objasnim šta sam mislio tom izjavom da kažem“, izjavio je Milanović novinarima u Slunju.

Hrvatski predsjednik je upitao čime je to huškao.

„Time što sam upozorio na politiku jedne države prema drugoj državi, nama prijateljskoj, da je nekorektna i dugoročno štetna. I rekao sam da je pritisak i ucenjivanje male, susjedne države pogrešan“, dodao je hrvatski predsjednik.

On je upitao i kako bi bilo da „neko u Hrvatskoj odriče pravo Bošnjacima da svoj jezik zovu bošnjačkim“ utvrdivši da to nikome ne pada na pamet.

Međunarodna politika u BiH izgleda “providno”: Vrijeme je za državni referendum o ukidanju entiteta

Svojevrsno čudo desilo se u Bosni i Hercegovini: Kiša ugasila požar i spasila od katastrofe Roško Polje kod Tomislavgrada