in ,

Žustra reakcija: Iz HNS-a se obrušili na Bakira Izetbegovića

Iz HNS-a se oglasili nakon reakcije Izetbegovića na posjet Milanovića u BiH

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) se oglasili nakon reakcije Izetbegovića na posjet Milanovića u BiH.

Iz HNS-a se se oglasili povodom reakcija, kako kažu, “unitarista” na posjetu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini.

“Ni ova posjeta gospodina Milanovića nije mogla proći bez reakcija unitarista, osobito onih radikalnih koji sanjaju o kreiranju političkog sistema utemeljenog na dominaciji, diskriminaciji i podređivanju svega i svakoga ko se ne uklapa u tu matricu”, kažu iz HNS-a.

Kako kažu, isto je bilo i prilikom posjete predsjednika Milanovića, koji je u trenutku svog kročenja na tlo Bosne i Hercegovine doživio mnoštvo uvreda samo zato što se usudio obići mjesta gdje živi njegov narod, a nije pitao nikog u Sarajevu smije li to raditi.

“Posebno je zanimljivo da je poprilično agilan nastup imao i gospodin Izetbegović, koji po ustaljenom pravilu, nakon napada svojih marioneta, preuzima ulogu ‘lidera’ i kreće kao balansirati”, kažu iz HNS-a.

Kako su istakli, ovaj put nije bilo tako.

“Gospodin Izetbegović očigledno nije mogao odoljeti, a da ne krene oštro, nimalo diplomatski, na predsjednika Milanovića, a da pri tome i ne počne iznositi prijetnje kako će posljedice te posjete imati upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini”, dodaju iz HNS-a.

Naime, kako su istakli u HNS-u, Hrvati u Bosni i Hercegovini već sada ne trpe ništa više ni manje nego što je to situacija posljednjih 20 godina, kada se na otvorena vrata uvodi proces njihovog diskriminiranja i oduzimanja Ustavom zagarantovanih prava.

“Predstavnici Hrvatskog narodnog sabora neće uputiti nijednu tešku riječ gospodinu Izetbegoviću nakon svih uvreda i prijetnji koje je uputio hrvatskom narodu i hrvatskom predsjedniku Milanoviću. Posebno to nećemo uraditi u trenucima kada vladavina prava stupa na snagu i kada su ‘prvi do njega’ na optuženičkim klupama, pa mu upravo Hrvati kao neprijatelji, trebaju poslužiti za skretanje pažnje”, ističe se u reakciji HNS-a.

Snovi gospodina Izetbegovića, zaključuju u HNS-u, o pretvaranju Bosne i Hercegovine u zemlju u kojoj svi koji odudaraju od unitarističke i radikalne propagande već duže vrijeme postaju njegovi najveći košmari.

“Problematično je upravo što u takve sanjarije ne vjeruje više ni biračko tijelo koje upravo gospodin Izetbegović radikalizira i truje mimo svakog racionalnog promišljanja o realnosti onoga što Bosna i Hercegovina zaista jeste – zemlja različitosti gdje sva tri konstitutivna naroda imaju jednaka prava, kao i svi stanovnici Bosne i Hercegovine”, zaključuju u HNS-u.

Podsjećamo, proteklih dana Milanović je boravio u prvoj službenoj posjeti našoj zemlji, međutim, zaobišao je Sarajevo, kao i susret s državnim političkim vodstvom zemlje. Posjetio je Vitez, Mostar, Livno i Tomislavgrad, a tokom pres konferencija dao je mnoge izjave koje su izazvale reakcije dijela bh. javnosti. Jedna od njih je da je “BiH za Evropu predzadnja rupa na svirali”, kao i ona da ne priznaje legalno i legitimno izabrane članove Predsjedništva BiH.

Komšić i Mijatović: “Ne može biti kompromisa između ideje građanske države i politika etničke razgradnje BiH!”

Pogledajte kako je Jasmila Žbanić 2014. odbrusila predsjedniku RH Zoranu Milanoviću