Vojin Mijatović na sesiji Kruga 99 bez dileme poručio: “Građanski koncept jedino rješenje za normalnu BiH”

Građansko nije strano svim ljudima u BiH, nije unitarno, nije moć jednih na drugima. Građansko je ustvari najjači benefit za svakog građanina u Bosni i Hercegovini, poručeno je danas s redovne sesije “Kruga 99” održane u online formatu na temu “Građanski koncept je rješenje za modernu i stabilnu državu BiH”.

Uvodničar je bio Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), koji je tom prilikom istakao da je građanski koncept jedino rješenje za normalnu BiH.

“Bosna i Hercegovina je mnogo mnogo starija od Dejtonskog mirovnog sporazuma i suočavanje sa izazovom nadnacionalnog traje u BiH jako dugo. Ono što je važno kazati je da građansko nije unitarno, nije suprotstavljeno bilo čemu individualnom i koliko god bježali od toga i koliko god smo potrošili to građansko u Bosni i Hercegovini, to je jedino rješenje za normalnu BiH, za BiH kao članicu Evropske unije, i u konačnici deo Evrope jer ona to historijski i jeste”, rekao je Mijatović te dodao:

“Mi se u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini nalazimo u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ovo je ustavna kriza i ovo je alarm svima nama koji želimo živjeti u normalnoj zemlji da je vreme da sednemo i da zaključimo da je Dejtonski sporazum bio prolazni dokument koji je u tom trenutku značio mir u BiH. Svi u Bosni i Hercegovini smo odgovorni zašto građansko nije zaživjelo u svom punom kapacitetu”, kazao je Mijatović, te se posebno osvrnuo na neuspjeh dogovora oko Aprilskog paketa.

Aprilski paket jeste prijedlog ustavnih promjena oko kojeg su se nacionalni predstavnici iz Bosne i Hercegovine dogovorili u Washingtonu 15. marta 2006., a na inicijativu tadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga.

Aprilski paket podrazumijeva uvođenje rotacijske smjene jednog predsjednika Bosne i Hercegovine uz dvojicu potpredsjednika, za razliku od postojećeg tročlanog Predsjedništva. Također je podrazumijevao djelotvorniji rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara.

Međutim, prvi prijedlog ustavnih promjena nije prošao u Predstavničkom domu PS BiH 26. aprila 2006. godine.

“Da se on desio danas bi naša Bosna i Hercegovina definitivno izgledala drugačije. Siguran sam da ne bi bili u krizi u kojoj se nalazimo danas.

Moj apel svima u BiH i prijateljima BiH širom svijeta je da više nego ikada potrebna je pomoć da se u BiH sedne za stol i da se razgovara.

Moramo razgovarati o stvarima gdje imamo i suprotstavljena mišljenja. Ali moramo razgovarati o neophodnosti izgradnje nove političke , intelektualne i društvene generacije koja će biti spremna da napravi ‘New Deal’ (Novo poslovanje) za Bosnu i Hercegovinu.

Taj New Deal mora biti ograničen i omeđen građanskim konceptom jer je on jedini mogući, a imamo tu praksu i širom svijeta i u Evropi u multinacionalnim i multikonfesionalnim zemljama.”

“Građanski koncept nije stran za sve nad u BiH jer mi njega i živimo u našim realnim životima. Međutim, trebamo analizirati uzroke i vidjeti šta su posljedice i činjenice da etnonacionalni koncept uporno pobeđuje i pobedio je unazad ove dvije – tri decenije građanski koncept.

Smatram da je razlog tome velika neiskrenost svih nas u Bosni i Hercegovini i nespremnost da se žrtvujemo radi stvaranja države nadnacionalnog i normalnoga za buduće generacije”, kazao je Mijatović.

Poziv za razgovor za stol

Naglasio je da je ključno dati novi momentum da se iz faze manifestacionog i razgovora pređe u fazu realizacije.

“Mislim da je vreme za mobilizaciju građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini, ali ne na militantni nenormalni način, a imali smo praksu toga, nažalost unazad dvije decenije, nego poziv za razgovor za stol do iznemoglosti dok ne iskoristimo sve naše lične i grupne kapacitete, a da napravimo ono što je želja zapravo svakog čoveka u BiH, a to je normalna građanska Bosna i Hercegovina”, istakao je Mijatović te dalje kazao:

“Građansko nije strano svim ljudima u BiH, nije unitarno, nije moć jednih na drugima.

Građansko je ustvari najjači benefit za svakog građanina u Bosni i Hercegovini, sa svakog pojedinca i to je obaveza svih nas koji smo u politici, civilnog sektora, koji trebamo da intervenišemo u društvene odnose, da bi došli konačno do normalnog života u BiH.

Vidjeli smo da etnonacionalni koncept ne funkcioniše dvije – tri decenije, od rata do danas. Mislim da je vreme da damo prostora građanskom i da damo prostora novim političkim, društvenim i intelektualnim generacijama da iskorače i naprave ‘New Deal’ za Bosnu i Hercegovinu i da konačno krenemo napred”, zaključio je Mijatović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.