Doktor ekonomije Žarko Papić, bez ustezanja i pardona poručio: “Amerikanci će stabilizirati situaciju u BiH”

Politički analitičar Žarko Papić smatra da je dobro što su, u jeku najveće poratne političke krize u BiH, SAD pojačale svoju ekipu za zapadni Balkan, ali da niko ne treba očekivati spektakularne rezultate.

On dodaje da povremeno ima utisak da američka administracija bolje razumije BiH i na boljem je putu ka rješenjima od domaćih političara koji radikaliziraju situaciju kad god im se ukaže prilika za to. Za SAD suverenitet i integritet BiH su nesporni, kaže Papić, ali unutrašnji odnosi će se rješavati izbalansiranim pristupom.

– Za razliku od nekih naših “tviter-političara”, Amerikanci će na pragmatičan, američki način, stabilizovati situaciju u BiH. Te indicije već postoje kod Palmerovih najava pristupa Izbornom zakonu.

Očigledno će ići na rješenje koje ne mora biti kapitalno, ali će rješavati situaciju. U tom kontekstu oni se fokusiraju na izbor članova Predsjedništva, što pokazuje šta je, de facto, osnovni problem, jer mi smo svi, na neki način, zarobljenici trke za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda između Čovića i Komšića i iz tog začaranog kruga stvarno se mora izaći – kaže Papić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.