Christian Schmidt nakon sastanka bez Dodika u Predsjedništvu BiH: “Da se svi bezuslovno vrate u državne institucije i deblokiraju njihovu funkcionalnost!”

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem kako bi s njima razgovarao o trenutnim izazovima s kojima se zemlja suočava i potencijalnim rješenjima.

U tom kontekstu, izrazio je spremnost šire međunarodne zajednice da pruži svoju pomoć, ali je naglasio da je otvoreni dijalog između lidera i političara imperativ za smanjivanje tenzija, te je naglasio potrebu da se svi predstavnici bezuslovno vrate u državne institucije i deblokiraju njihovu funkcionalnost.

Visoki predstavnik je naglasio da teško stečeni mir i napredak postignut tokom posljednjih 26 godina ne može biti doveden u pitanje, a svi izabrani političari trebaju poštivati položenu zakletvu i obećanja data građanima kada su se obavezali da će raditi u njihovom najboljem interesu.

Milorad Dodik nije prisustvovao sastanku sa visokim predstavnikom u Predsjedništvu.

Podsjećamo, danas je Schmidt i ranije komentarisao blokadu rada državnih institucija:

“Blokada je neprihvatljiva. Može se napraviti pauza da se malo provjetri mozak, ali ne kao strategija. Oni koji nisu opredjeljeni da zajedno rade, oni pokazuju slabost, a ne snagu”, kazao je Schmidt.

Na pitanje kada misli početi koristiti svoje ovlasti, kaže da ih već koristi:

“Ako me pitate ‘kada ćete koristiti svoje ovlasti’, ja bih rekao da ih već koristim. Ali, sa strane, daleko od očiju javnosti. Opet ponavljam da stvari neće biti lake. Moj prethodnik je ovdje bio dugo i dugo je trebalo da donese Zakon. Stvari treba mjeriti napretkom, ne godinama. Ovlasti su u ladici i ja ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori”, kazao je Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.