Bećirović nakon govora visokog predstavnika: “Ova država je bila kraljevstvo, međunarodna zajednica to mora shvatiti!”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović govorio je o aktuelnoj situaciji u BiH, bojkotu koji dolazi iz RSa te ofanzivi Christiana Schmidta ka pronalasku rješenja za političku krizu.

O današnjem obraćanju Schmidta zastupnicima u PS BiH, Bećirović govori da je važno reći kakve je poruke poslao Visoki predstavnik u našoj zemlji.

“Ako bi morali u najkraćim crtama reći šta su suštinske poruke, rekao bih i izdvojio tri ključne riječi: njegov govor je bio smirujući, ohrabrujući i upozoravajući”, kaže Bećirović.

Pojasnio je šta znači smirujući govor Schmidta.

“Poslao je poruke pomirenje, dijaloga, razuma i pozvao je sve koji odlučuju u BiH da prije svega svoju pažnju usmjere na ekonomske reforme i sigurnu budućnost BiH. To je u ovim uslovima važno.

Svi moraju poslati jasne poruke građanima BiH, od Trebinja, Zvornika, Foče, Sarajeva, Bijeljine, Banja Luke, Bihaća, Grudama, bukvalno u svakom gradu BiH, prema svim građanima i narodima BiH. Moramo očuvati mir i sigurnost. Ugrožavati državu BiH, znači ugrožavati mir i sigurnost i to je svojevrsna zločinačka politika u miru i to je neprihvatljivo.

Trebamo smiriti tenzije i podržavam poruke koje je poslao Schmidt.

Druga poruka je bila ohrabrujuća, jer je vrlo jasno detektirao ključne probleme u BiH, čak bih rekao hirurški precizno, je rekao nešto što je činjenica, a to je da od 1995. godine pa do danas nikada nije bio u tolikoj mjeri bio ugrožen suverenitet države BiH i to je tačno.

Drago mi je da je u izlaganju u jednom momentu rekao da BiH ima svoju hiljadogodišnju historiju i to je važna poruka visokog predstavnika.

I međunarodna zajednica mora shvatiti da država BiH ima duboke korijene, ovo je država koja je bila kraljevstvo u srednjem vijeku, ima svoju državnost još iz srednjeg vijeka.

Kada su u pitanju upozoravajuće poruke, on je jasno rekao da oni koji su izašli privremeno iz državnih organa i državnih institucija moraju sada znati kako će se vratiti, jer to je kako je rekao'Dejtonska obaveza’. To nije pitanje hoće li neko ili ne, u pitanju je međunarodni mirovni ugovor i s tim nema pogađanja. Oni koji unilateralno odluče da krše međunarodni mirovni ugovor, ti zaista ne znaju u kakvu opasnu avanturu srljaju” – govori Bećirović.

Naglašava da postoji i onih koji smatraju da je Schmidt trebao u svom govoru biti i konkretniji.

“Sve što je trebao, on je diplomatskim rječnikom rekao. Da li će se neki opametiti, to će se vidjeti”, izričit je.

Još jednom je kao delegat u Domu naroda PSBiH jasno kazao da je djelovanje u državnim organima BiH nije pitanje subjektivnog doživljaja ili volje.

“Postoje jasno propisana prava i dužnosti, njih ili poštujete ili ne. Javno sam prije nekoliko sedmica rekao i uputio predsjedavajućem Doma naroda PSBiH Bakiru Izetbegoviću zahtjev da sazove sjednicu Doma naroda i to sam argumentirao. Ustav BiH ne poznaje mogućnost blokade državnih organa BiH. U Dejtonskom mirovnom sporazumu nema nigdje ni jedne rečenice koja to dozvoljava. U poslovnicima oba doma PS BiH stoje precizne odredbe, da se sjednice moraju održavati najmanje jednom mjesečno. Postavljam pitanje: “Gospodo, na bazi čega blokirate državne institucije”? To vam ne dozvoljava ni Ustav, Zakon, Poslovnik, dakle u pitanju je pokušaj uvođenja pravnog nasilja”, pojašnjava Bećirović.

Još jednom poručuje da blokadu treba urgentno prekinuti.

“U BiH imamo negativna iskustva sa onima koji izlaze iz državnih organa i odlaze u šumu. Taj scenario se više nikada u BiH neće dogoditi. Ovdje državni organi moraju raditi svoj posao i to svi. Pokušaj blokiranja parlamenta je izraz antiparlamentarizma”, rekao je za “Hayat” Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.