Komšić javno navodi: “Sve ovo što je Dodik pokrenuo svojim zadnjim istupima upalilo je alarme u međunarodnoj zajednici”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je za O kanal o predstojećem Danu državnosti koji naša zemlja dočekuje u, po mnogima, najvećoj postdejtonskoj krizi.

Na pitanje koja će BiH slaviti Dan državnosti, ona iz Mrkonjić Grada, ona iz Dejtona ili ova, kako neki kažu, briselska faza BiH, Komšić odgovara da je Bosna i Hercegovina uvijek ista, a da su različite samo historijske okolnosti i politike.

– Ako mene pitate meni je najdraža ona iz Mrkonjić – Grada, privatno. Ali nije bitno šta mi privatno osjećamo, kada o tome govorimo, bitno je šta zapravo se dešava. BiH će sigurno preživjeti ovo sve.

Opet ćemo nakon nekog vremena konstatovati da smo potrošli strašno vrijeme i energiju, da su se možda i odnosi dalje zakomplikovali, da smo propustili priliku i vrijeme da nam bude bolje.

Nažalost, kako gledamo sve ono što se dešavalo nakon završetka rata u BiH, sve prilike koje smo imali i svo vrijeme koje smo protračili, šta smo sve propustili, gdje smo mogli biti, a gdje smo danas, bojim se da ćemo svjedočiti istom takvom periodu u budućnosti, ocjenjuje Komšić.

Građanima kojima je stalo do Bosne i Hercegovine i koji je doživljavaju kao svoju domovinu i državu, poručuje da BiH niko i ništa ne može srušiti, osim ako odustanemo od nje.

– Stvar je u našim rukama, ne u rukama stranaca, ovih i onih susjeda, sila ovakvih ili onakvih. Dok mi ne odustajemo od BiH, ona ima šansu.

Nažalost, vrijeme prolazi, prilike se propuštaju, mogli smo iz tih situacija izlaziti na drugi način. Ali bojim se da nema dovoljno ni mudrosti ni pameti da se postupi upravo tako. Jer da ima, ne bismo se bavili ovakvim stvari kojima se sada bavimo.

Ne bismo dovodili u pitanje sve ono što smo ranije definisali kao naše prioritete. Ovo što danas živimo kao političku krizu je bilo nezamislivo, recimo prije pet-deset godina, ali evo došao je i taj dan da se moramo i ovim baviti, dodaje.

Naglašava i da aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini svoje korijene vuče još iz perioda od prije stotinjak godina, kada su velika carstva propadala na ovim prostorima.

– Drugi su likovi, ali su politike ostale iste. Sve su to iste politike i vuku korijene u onome što nam je poznato iz historije i što živimo danas.

Dakle, rastočiti BiH ili je potpuno pripojiti jednom od susjeda, ili je podijelititi, zavisno od perioda i odnosa političkih snaga i vojnih sila, naravno u određenom vremenskom periodu.

I danas opet živimo to. Nama to izgleda kao da živimo situaciju s kraja prošlog stoljeća, odnosno početka rata u BiH i sukoba koji su nastali raspadom Jugoslavije, a zapravo ta ideja je mnogo starija i mnogo življa.

BiH je izgleda, nažalost, glavno jelo na meniju velikodržavnih projekata, bilo da je riječ o srpskom, odnosno projektu koji se lansira od naših istočnih susjeda, bilo da je riječ o zapadnim susjedima, naglašava Komšić.

Prokomentarisao je i posjete zvaničnika SAD-a i Evropske unije Bosni i Hercegovini. Kaže, stranci ne donose nikakve poruke, osim onoga što smo već mogli čuti.

– Nema nikakvih posebnih tajnih poruka. Možda su tu američke diplomate najdecidnije, u smislu da integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine ne može biti doveden u pitanje. Ali rang tih diplomata još nije onaj najviši rang.

Nisu to, kako ih zovu, decisionmakeri, oni koji donose odluke. Istina, Derek Chollet je vrlo blizak tom mjestu kao savjetnik sekretara Anthonyja Blinkena. Čini mi se, kada bih davao jednu ocjenu na sve ovo što je Dodik pokrenuo svojim zadnjim istupima upalilo je neke alarme u međunarodnoj zajednici.

Oni se sada nalaze u fazi prikupljanja informacija. Čudno zvuči, čovjek bi rekao da zvuči pomalo besmisleno da nekome u današnjem svijetu treba prikupiti informacije a sve je bilo toliko očigledno.

Ali isto tako treba biti iskren i reći da su iz ovdašnjih diplomatskih misija, onih zemalja koje imaju ambasade u Sarajevu, dugo vremena prema njihovim centralama išle informacije tiša “ma to je samo političko taktiziranje, to su samo predizborni potezi i kampanje”, dok nije postalo očigledno da ovo lagano vodi ka destrukciji Bosne i Hercegovine, ili kako je to Milorad Dodik rekao, mirnoj disoluciji, pa je onda odustao od toga.

Ali pitanje je samo trenutka kada će se ponovo vratiti na tu temu, smatra Komšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.