Ovo je krajnje nenormalna politička situacija, nastalo je pravo ludilo: Vučić brani Dodika dok ovaj nastavlja sa svirepim prijetnjama koje neće proći neodbranjeno

Zavladalo je pravo političko ludilo u regiji. Dodik i Vučić upućuju potpuno suprotne poruke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se, pred odlazak u Rusiju na sastanak sa Vladimirom Putinom, jučer u Beogradu sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Saslušao sam Dodika i jučer u Beogradu, nismo o tome objavljivali. Imali smo dug sastanak, uobičajene konsultacije o različitim pitanjima naše ekonomske saradnje, ali i političkim pitanjima – rekao je Vučić.

Vučić kaže da će Dodik insistirati na razgovoru kako bi se riješila politička kriza u BiH i istrajavati na spuštanju tenzija.

– Mislim da je važno da se tenzije spuste, da porazgovaramo kako da prevaziđemo probleme i mislim da će na tom fonu istrajavati i Dodik, a svakako ću o situaciji u cijelom regionu razgovarati i sa predsjednikom Putinom – istakao je on.

U međuvremenu je Dodik nastavio sa prijetnjama, nasuprot Vučićevim tvrdnjama. Poručio je da BiH nema šta da odlučuje o imovini entiteta i najavio stavljanje van snage zakona Paddyja Ashdowna o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao imovine RS.

Dok neodlučna Evropska unija čeka da se Dodik vrati u institucije i prekine sa antiustavnim djelovanjem, on dalje nastavlja sa destrukcijom i ponižavanjem čak i međunarodne zajednice.

“Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavit ćemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

“Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, dodao je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.