Senad Pećanin direktno u centar: “Traži se katastrofalna kapitulacija od Bakira Izetbegovića i opozicije iz FBiH”

Advokat Senad Pećanin analizirao je za N1 dosadašnji tok pregovora stranih predstavnika sa domaćim dužnosnicima. “Radi se o pregovorima koji će odrediti sudbinu BiH, ali malo informacija koje imamo ukazuju na to da se i ne radi o pravim pregovorima, nego o neprihvatljivom i nemoralnom pritisku na stranku SDA i opoziciju u FBiH, a koji ima za cilj udovoljavanje zahtjevima Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Umjesto sankcija onima koji su paralisali rad državnih i federalnih instiutcija – traži se modus kako ih zadovoljiti”, naveo je Pećanin.

“Predstavnici SAD-a i EU traže od Izetbegovića i opozicije FBiH da pristanu na katastrofalnu kapitulaciju pred Dodikom i Čovićem. Osim toga, u potpunosti se ignoriše i vrišteći urgentan potreba za redefiniranjem ovlasti domova naroda na federalnom i državnom nivou, a koji predstavljaju najefikasnije sredstvo blokade institucija”, komentariše Pećanin.

“Korak od sedam milja ka daljoj etničkoj podjeli BiH”

Pojasnio je i zašto su po njemu zahtjevi Dodika i Čovića, ali i efektivna podrška koju imaju od međunarodnih predstavnika neprincipijalna.

“Zato što su u punoj suprotnosti i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, i sa Ustavom BiH i sa Evropskom koncencijom o ljudskim pravima i slobodama, sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Istovremeno, zahtjevi su neprihvatljivi jer na temelju diskriminacije, ne samo građana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, nego i onih građana koji pripadaju konstitutivnim narodima a ne poistovjećuju svoju nacionalnu pripadnost sa političkim opredjeljenjem. Diskriminacijom te većine građana koji nisu dali podršku i legitimitet nacionalnim liderima vrši se dalja etnička podjela”, naglašava on za N1.

No, po njemu su dosadašnji koraci, zapravo i mnogo više od samo nagovještaja dodatne podjeljenosti.

“Drugo, ovo predstavlja korak od sedam milja u daljnjoj etničkoj podjeli BiH, što nesumnjivo opstanak države čini neodrživim, i BiH i region vodi u novi rat. Na kraju, nagrađuje vladajuće korumpirane nacionalne stranke kod sva tri naroda, koji se samo verbalno zalažu za EU integracije BiH, a čine sve da državu čine što dalje od EU”, izjavio je Pećanin.

“Podrška SAD i EU zahtjevima Dodika i Čovića je nemoralna”

Upitan da proanalizira zasebne uloge stranih pregovarača, naš sagovornik naglašava da je podrška SAD-a i EU zahtjevima Dodika i Čovića zapravo nemoralna.

“Ne samo zato što nagrađuju genocid i ratne zločine, već zato što tako nagrađuju i one koji slave osuđene ratne zločince. Ovim podržavaju i lidere čiji su pokrovitelji države koji nemaju isti sistem vrijednosti kao SAD i EU. Na kraju, njihova podrška zahtjevima Dodika i Čovića predstavlja i grubu izdaju principa demokratije i ljudskih prava na kojima počivaju njihove države”, rekao je Pećanin.

Po njemu, pozicija koju u Sarajevu prezentiraju predstavnici američke administracije je katastrofalna.

“Posebno je problematičan Palmerov angažman – to je osoba koja je radila na kreiranju rješenja o “razmjeni teritorija” između Kosova i Srbije”, govori Pećanin.

Njegova stanovišta je opisao kao kratkovida, te kao ona koja predstavljaju potpunu kapitulaciju pred huliganskim razbijanjem BiH.

“S druge strane, EU sa predstavnicom Einhorst – želim ukazati na perfidan i podmukao pristup koji ona emituje tokom pregovora u kojima učestvuje. Ona stvara ambijent ucjene za političke aktere i građane BiH koji ne pristaju na daljnji diktat etnoteritorijalizacije BiH. Treba podsjetiti da je BiH opstala i kada nije imala podršku Brisela i EU. I u ovoj situaciji su iste okolnosti kao 1992. godine kada su zapad i Evropa okrenuli leđa BiH. Sada se ponovo stvara pritisak na one koji brane interese većine u BiH – pri čemu se koriste grube ucjene i zastrašivanja”, naveo je Pećanin.

Na kraju, osvrnuo se i na ulogu Rusije, za koju tvrdi da ima saradnike i saveznike čak i u nekim zemljama članicama EU, ali i u stavovima američkoj administraciji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.