Pomoćnik ministra finansija SAD Paul Ahern stigao u BiH, o sankcijama je razgovarao sa ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem

U posjetu BiH je stigao pomoćnik ministra finansija SAD-a Paul Ahern. Ovo ministarstvo je u ime SAD inače zaduženo za uvođenje sankcija.

Ahern je danas razgovarao sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem. Ahern ove sedmice boravi u posjeti regionu kako bi se upoznao sa prijetnjama koje organizirani kriminal i korupcija predstavljaju za stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Razgovarano je na koji način SAD mogu da pomognu BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i ostvarivanju strateških ciljeva u oblasti sigurnosti i integracijskih procesa.

Tokom sastanka, razmijenjeni su stavovi o efikasnijem sankcionisanju kriminalnih grupa i povezanih pojedinaca. U tom svjetlu, ukazano je i na sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD nadavno uvelo za pojedine kompanije i osobe u regionu zbog destabilizirajućeg i koruptivnog ponašanja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kao što je poznato, Amerika je nedavno na crnu listu stavila određene pojedince i kompanije iz Srbije i Kosova, a Ahern je to prokomentarisao riječima:

“Pojedinci i kompanije koje su na meti ovih sankcija moraju biti pozvani na odgovornost, a njihove destabilizujuće akcije osujećene. Predsjednik Biden je bio jasan da je borba protiv korupcije ključni prioritet Sjedinjenih Američkih Država. Ministarstvo finansija i trezora će nastaviti da poziva korumpirane aktere na odgovornost, gdje god da se nalaze”, poručio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.