Zamjenica šefa misije OSCE-a iznijela stav SAD i Kanade o zaključcima NSRS: Svi lideri da se odmah fokusiraju na funkcionalno upravljanje

Elisabeth Rosenstock-Siller, vršilac dužnosti zamjenika šefa misije, na sjednici Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču, navela je da su Sjedinjene Američke Države i Kanada zabrinute zbog političke situacije u BiH.

Prenosimo obraćanje Rosenstock-Siller u cijelosti:

“Sjedinjene Američke Države i Kanada i dalje su zabrinute zbog tekuće političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Zaključci koje je 10. decembra usvojila Narodna skupština RS su eskalacijski korak i ugrožavaju institucije na državnom nivou Bosne i Hercegovine i ukupnu stabilnost. Pozivamo sve lidere da napuste zapaljivu retoriku i akcije koje izazivaju podjele.

Pozivamo sve lidere da se odmah ponovo fokusiraju na funkcionalno upravljanje.

Čvrsto vjerujemo da svaki pokušaj poništavanja 26 godina mira i napretka kroz povlačenje iz institucija na državnom nivou i stvaranje paralelnih institucija prijeti podrivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, rizikuje regionalnu nestabilnost i stvara teškoće za građane koji traže mir i prosperitet.

Pridružujemo se našim partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Italije i Europske unije kako bismo izrazili zabrinutost zbog ove eskalacijske mjere i pozvali na hitan nastavak dijaloga.

Opredijeljeni smo za konstruktivan dijalog sa svim liderima u Bosni i Hercegovini kako bismo okončali političku krizu, vratili se važnom poslu upravljanja i slijedili reforme neophodne za stabilnost i prosperitet.

Sjedinjene Američke Države i Kanada nedvosmisleno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i prosperitet entiteta RS, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta u okviru jedne Bosne i Hercegovine”, navela je Rosenstock-Siller.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.