Jasna Đuričić “udarila” na srbijansku državnu televiziju: Ako smo demokratsko društvo, pustite “Quo Vadis, Aida?”

Jasna Đuričić je u intervjuu za NIN kritikovala to što film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić još uvijek nije prikazan na Radio-televiziji Srbije (RTS). Također je navela da se vlast trenutno obračunava s umjetnicima.

“Ako smo mi demokratsko društvo, a vi tvrdite da jesmo, dajte pustite film ‘Quo vadis, Aida?’ da publika vidi o čemu je riječ. Kako vas nije sramota da ga već danima prepričavate ljudima koji nemaju mogućnost da ga vide?”, kazala je.

Napomenula je da nije aktivistkinja niti ima namjeru da to bude i naglasila je da podržava kolege koji sebe vide u tome, ali da je za nju izbor gluma i prostor slobode koji nude scena i kadar.

Odgovarajući na pitanje o tome šta joj je najteže palo povodom njene uloge u filmu “Quo vadis, Aida?”, u kojem igra glavnu junakinju, poručila je da ne pristaje na to da je bilo ko stavi u poziciju da se brani.

“Ne želim da reagujem na gluposti i izmišljotine ljudi koji film nisu ni vidjeli. Mislim da RTS treba da emituje taj film, jer je u skladu s njegovom tradicijom i uredničkom politikom da publici prikazuje najbolje filmove, pobjednike, a ‘Quo Vadis, Aida?’ to jeste”, rekla je Đuričić.

Ukazala je na to da se taj film, pored stradanja muslimana u Srebrenici, bavi i odgovornošću holandskog bataljona.

“Nevjerovatno je koliko se svi oglušuju o taj dio filma. A možda i nije nevjerovatno, jer se uzima samo ono što je potrebno da se održava ta vatra nacionalizma i ništa drugo nije važno”, ocijenila je.

Ona je rekla i da je pogađa drastičan obračun vlasti s umjetnicima.

“Da su mi pričali kako će u 21. vijeku neko biti diskreditovan na način kako se to radi s velikanima koji su zadužili kulturu naroda, kao što se to radi s Goranom Markovićem, rekla bih da je to nemoguće. Ovo je sve skupa kao jedan ružan san”, izjavila je.

Kako stvari ovdje idu, misli da sve preko noći može da se “izbriše”.

“Samo treba da stigne s određenog mjesta s kojeg se inače govori ‘tovari’. Sada treba samo da se kaže ‘dosta'”, zaključila je Đuričić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.