Navršilo se 45 godina od pogibije velikog državnika Džemala Bijedića: Zajedno s njim stradali su i njegova supruga Razija i šest članova posade

Na današnji dan 1977. godine, u avionskoj nesreći kod Sarajeva, poginuo je Džemal Bijedić, bosanskohercegovački političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija stradali su prije 45 godina u avionskoj nesreći na letu iz Beograda za Sarajevo, sa još šest članova posade na brdu Inač iznad Kreševa.

Poginuli su i njegov lični pratilac Zijad Alikalfić, te Smajo Hrle – podsekretar u kabinetu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji i aviomehaničar Ilija Jevđenović.

Bio je to jedan od najtužnijih dana u historiji bivše SFRJ, a posebno tužno bilo je u njegovom Mostaru, gdje se svake godine na prigodan način obilježava godišnjica njegove smrti.

U vrijeme dok je bio predsjednik Narodne skupštine SR BiH i obavljao brojne druge dužnosti, Džemal Bijedić je radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Stoga će u historiji BiH ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj ekonomije, jačanje i promociju Jugoslavije i pokreta nesvrstanih.

Džemal Bijedić bio je jedan od najzaslužnijih što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine bh. muslimani kao nacija dobili svoj status u tadašnjoj Jugoslaviji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.