Gradonačelnica Sarajeva optimističnom najavom obradovala građane: “Pokrenuli smo procese u vezi Olimpijade”

Veoma smo optimistični i tokom ove godine očekujemo konačnu odluku o tome hoćemo li biti domaćini Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2030. godine, kazala je u intervjuu za „Dnevni avaz“ Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

zmeđu ostalog, govorila je i o projektima koji su planirani za ovu godinu, obnovi bob-staze, ali i troškovima Gradske uprave.

Kada će zvanično biti otvorena Bistrička stanica?

– Završeni su svi planirani radovi na rekonstrukciji historijske građevine – Željezničke stanice Bistrik u Sarajevu. Stručna komisija, koju je formiralo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, izvršila je tehnički prijem izvedenih radova na objektu i dala pozitivno mišljenje.

Do kraja februara ili početkom marta očekuje se izdavanje upotrebne dozvole od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, nakon čega će se objekt moći otvoriti i staviti u funkciju.

Tinja nada da će se Olimpijada ponovo održati u Sarajevu. Koliko je to izvjesno? Ko bi finansirao obnovu bob-staze, cijelu organizaciju?

– Aktuelna gradska administracija odlučila je pokrenuti važan proces, a koji u konačnici vodi ka rekonstrukciji simbola olimpijskog Trebevića i Sarajeva.

Time smo napravili značajan korak jer prvi put jedan nivo vlasti konkretno i odlučno iskazuje spremnost da vrati stari sjaj bob-stazi. Ovo je veoma skup i kompleksan projekt. Zato to treba biti projekt svih nas, svih nivoa vlasti, stručnih institucija i pojedinaca, od kojih očekujemo pomoć i podršku. Sa sportskog, ekonomskog i turističkog aspekta nesaglediv je značaj realizacije ovog projekta, ali to je i šansa da stvorimo uvjete za vrhunske rezultate naših sportista, organiziramo međunarodne sportske manifestacije i takmičenja.

Zahvalna sam za veoma dobru saradnju s Ambasadom Španije u Bosni i Hercegovini, Olimpijskim komitetom BiH, a dobili smo i podršku olimpijskih komiteta zemalja centralne i istočne Evrope. Veoma smo optimistični i tokom ove godine očekujemo konačnu odluku o tome hoćemo li biti domaćini ZOI-ja.

Ko sve u Gradu i Gradskoj upravi ima pravo na reprezentaciju, koliki je mjesečni iznos, gdje se može utrošiti…

– U budžetu Grada Sarajeva planirana je stavka za reprezentaciju koja može biti utrošena za ugostiteljske usluge, za prijem domaćih i stranih delegacija i ketering usluge. Pravo na reprezentaciju ima gradonačelnica.

Ko može koristiti službena vozila Grada, postoji li ograničenje u potrošnji goriva?

– S obzirom na to da Grad Sarajevo trenutno raspolaže s tri vozila, u skladu s važećim Pravilnikom o uvjetima i načinu korištenja službenih vozila, koriste ih Gradska uprava (dva vozila za potrebe gradonačelnice i dva njena zamjenika).

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva koristi jedno vozilo, a potrošnja goriva nije limitirana.

Ko ostvaruje pravo na korištenje službenog mobitela, postoje li mjesečni limiti?

– Pravo na korištenje mobitela regulirano je odgovarajućim pravilnicima, koje za Gradsku upravu donosi gradonačelnik, a za Gradsko vijeće Administrativna komisija Gradskog vijeća Sarajevo. U skladu s navedenim aktima, pravo na korištenje mobilnih usluga u službene svrhe sa sljedećim limitima imaju gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća po ugovoru. Po 94 KM mogu iskoristiti i zamjenici gradonačelnice i predsjedavajućeg GV, rukovodeći državni službenici (sekretar i pomoćnici gradonačelnice) imaju po 54 KM, šefovi odjela, komunalni inspektor i interni revizor 38 KM, a šefovi odsjeka i vozači u Gradskoj upravi po 26 KM. Gradonačelnica, iako prema Pravilniku ima pravo, ne koristi mobilne usluge na račun Grada.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.