Državni parlamentarac DF-a Zlatan Begić ljut. “Nisam ni siguran da nam treba takva EU. Svaka vrsta ustupka se pokušava dati HDZ-u i njihovim zahtjevima”

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, već drugi dan za redom, vode se nove runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, uključujući i one o unapređenju integriteta izbornog procesa.

Na njima učestvuju i građanske stranke, a za vrijeme pauze medijima se obratio državni parlamentarac Zlatan Begić, ispred Demokratske fronte, ističući svoje razočarenje.

“Opet smo diskriminisani, jedni su u jednoj sobici, drugi su u drugoj, nisam ni siguran da nam treba takva EU”, poručuje, napominjući da pregovarači koji su učestvovali u razgovorima u Neumu pregovore nastavljaju voditi odvojeno.

“Ne znam šta piše u sali i čija su imena pisali, niti sam dobio zvaničan poziv, nego su se oni sad napravili Englezi, Francuzi, Nijemci i Holanđani, i rekli ‘pa što eto ne pređete imaju tamo i vaša imena’, poprilično neozbiljno”, opisuje Zlatan Begić dva odvojena toka pregovora koja se vode istovremeno.

Pojašnjava kako su pregovarački timovi od starta razdvojeni, jer je timu u kojem je on navedeno da će raspravljati isključivo o integritetu izbornog procesa (uvođenju elektronskog glasanja i slično), pa su tek naknadno saznali da će pregovarači iz Neuma istovremeno voditi pregovore o elektorskom modelu.

“Bili smo iznenađeni takvim pristupom”, naglašava medijima.

No, tu nije bio kraj iznenađenjima.

“Bili smo iznenađeni i onda kada je na sto došla tema CIK-a. Mi smo jučer cijeli dan o tome diskutovali, a to je totalno mimo onoga što nam je rečeno da će biti tema i mimo onoga što smo mi očekivali. Ovo je jedan potpuno iznenađujući pristup”, govori Begić.

Naglašava stav da se u ovom slučaju ‘svaka vrsta ustupka pokušava dati HDZ-u’, ali i to da će njihove pozicije ostati jasne – ‘samo ono što je demokratski standard.’

“Jučer sam stekao dojam da nas se ucjenjuje, prvo CIK i zahtjevi HDZ-a, a onda integritet izbora, pa sam onda rekao – možete poderati sve to što ste napisali, ako nas ucjenjujete. Ima još jedno veliko pitanje, i to smo ih pitali: Šta radimo ovdje, a nemamo predstavnike SNSD-a? Postavlja se pitanje je li ovo jedna velika predstava što se dešava”, navodi zastupnik DF-a – prenosi N1.

Podsjetimo, današnji pregovori o integritetu izbornog procesa u BiH nastavak su jučerašnjih, na kojima je HDZ insistirao da se članovi Centralne izborne komisije, pored Predstavničkog doma PSBiH, kao što je sada slučaj, biraju i u Domu naroda, što je naišlo na negodovanje stranaka poput DF-a, SDP-a i Naše stranke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.