Majkić nekontrolisano o izjavi Schmidta o Islamu u BiH: “Neka se odmakne od uskog sarajevskog kruga…”

Delegatkinja SNSD-A u Domu naroda državnog Parlamenta Dušanka Majkić komentarisala je izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o islamu u Bosni i Hercegovini poručivši da ona izaziva “potpuno zaprepaštenje” te da pokazuje Schmidtovo “nepoznavanje situacije u BiH”.

Majkić pita Schmidta da li zna da su, prema njenim riječima, “mudžahedini u BiH u proteklom ratu bili nagrađivani za svaku odrubljenu srpsku glavu koju su donosili u Sarajevo ili Zenicu” te optužuje aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je o svemu tome bio upoznat.

Schmidt je u razgovoru za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA), između ostalog, kazao da islamski fundamentalisti nemaju utjecaja u Bosni i Hercegovini, da je Sarajevo usmjereno Evropi, te da se u njemu osjeća kao da sjedi u nekoj kafani usred Beča.

“Zna li građanin Schmidt da Džaferović nikada nije odgovarao, iako je bio upoznat o njihovim zločinima?

Kaže i da su austrijske vlasti “utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije i da u toj zemlji postoje paralelna islamska društva u kojima žene sjede kod kuće i nikada ne nauče njemački jezik”.

“Na kraju obaveza mi je da kažem i da podsjetim građanina Schmidta na terorističke napade učinjene na tlu BiH koje bi trebao trajno da zapamti i da mu se više nikada ne dogodi ovakva izjava.

Prvi teroristički napad izvršen je u Mostaru 1997. godine kada je povrijeđeno 27 lica, drugi je bio na tržni centar Fis Vitez 1998. godine kada je poginuo radnik obezbjeđenja, treći u junu u Bugojnu 2010. godine kada je grupa radikalnih islamista digla u vazduh policijsku stanicu i jedan policajac je poginuo, a šest ranjeno”, navela je ona.

Podsjetila je da je u Sarajevu u oktobru 2011. godine bio “četvrti teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD-a, kada je ranjen jedan policajac, peti na policijsku stanicu Zvornik 2015. godine, kada je ubijen jedan policajac, a ranjena dva, šesti u Sarajevu 2015. godine u Rajlovcu, kada je pripadnik vehabijskog pokreta ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH”.

Kazala je i da Schmidtova tvrdnja da islamski fundamentalisti nemaju uticaja u BiH i da je riječ samo o pojedinačnim slučajevima bez veza sa terorističkim organizacijama poput Al-Qaede ili Islamske države “više govori o nedovoljnom poznavanju stvari, nego o tvrdnji koja bi mogla izdržati testiranje vremena”.

“Molim građanina Schmidta da se ubuduće, prije nego što iznese neke tvrdnje naoruža znanjem i da se odmakne od uskog sarajevskog kruga i informaciju o tome da li se zaista u BiH može osjećati kao u nekoj kafani usred Beča ipak provjeri kod nekog policajca u Beču da mu to potvrdi”, rekla je Majkić, prenosi Oslobođenje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.