Izravne poruke iz Srbije, Vučić u “tegobama”: Put Srbije ka EU može da bude kao kod Turske – do daljnjeg zaustavljen

Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održani su trećeg aprila, a pobjedu su odnijeli Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka.

Očekivano. No, kad će Vlada? Brojni politički analitičari tvrde da je Vučićev interes što duže odgađanje formiranja Vlade.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, ističe da će formiranje Vlade zavisiti od razvoja situacije oko uvođenja sankcija Rusiji.

– Tačno je da će Vučić odugovlačiti koliko može, možda i do jeseni, da bi imao alibi da ne uvodi sankcije, jer je trenutna vlada u tehničkom mandatu.

Možda očekuje da će ratni sukob u Ukrajini završiti, pa bi onda to bila druga priča.

Ipak, to će potrajati i Vučić će morati konačno da se opredjeli, a signali iz Beograda nisu dobri, jer su u više navrata i on i njegov ministar Vulin rekli da će Srbija zadržati ne samo vojnu nego i političku neutralnost, što nailazi na veliku mrzovolju u Bruxellesu.

Tamo je najavljeno da put Srbije ka EU može da bude kao kod Turske – do daljnjeg zaustavljen, što će značiti da ne samo da neće biti otvaranja novih poglavlja nego i da će biti suspendovane i pomoći, pristupni fondovi.

Bruxelles ne uvažava da vlada u tehničkom mandatu ne može da donese odluke, jer zna da o svemu odlučuje Vučić, ističe Popov i dodaje da manevarski prostor za Vučića nije mnogo veliki.

“Problem Turske”

Kaže da Vučiću, ako već ne uvodi sankcije Rusiji, ne treba ni proruska Vlada, jer bi to značilo da nije ni politički neutralan.

– Ako uvede u Vladu SPS i druge proruske stranke, onda se opredjelio na rusku stranu. Tako da će i sastav Vlade, a i vreme formiranja, zavisiti od onog kako se Vučić i vladajući krugovi dogovore – da li će se uvoditi sankcije i kada.

Vučić koristi opravdanja za neuvođenje sankcija – jedno je cijena gasa, a drugo raspoloženje u zemlji.

Deset godina je stvarano prorusko raspoloženje, a propustio je da kaže da je SNS zaslužan za to i to mu sada otežava situaciju.

Desničari su stavili do znanja da će mu zagorčati život ukoliko uvede sankcije, a tu je i pismo intelektualaca, nazovimo ih tako, koji se također protive, tako da je on na prekretnici, govori, između ostalog, Popov.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.