Zar Aleksandar misli da izaslanik njemačke Vlade ne vidi pravu sliku u BiH? Vučić se požalio: “Srbija je protiv nametnih rješenja u BiH”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom njemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama Srbije, ali i situaciji u regiji te mogućnostima povezivanja zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je nakon sastanka istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da slijedi svoj evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika Sarrazina dati dodatni zamah saradnji među zemljama zapadnog Balkana, što bi u znatnoj mjeri doprinijelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

On je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan partner koji je posvećen političkom dijalogu.

Oklišanje

U tom smislu, istakao je da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, koji pruža podršku eurointegracijama država zapadnog Balkana kroz konkretne projekte.

“Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju”, naglasio je Vučić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je istakao da je Njemačka najveći vanjskotrgovinski partner Srbije te da je ova država zainteresirana za dodatno jačanje ove saradnje.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglašeno je kako je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja.

Predsjednik Srbije je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rješenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primjenu postojećih dogovora, posebno kada se radi o uspostavi Zajednice srpskih opština.

Izbjegavanje suštine

Vučić je kazao kako nametnuta rješenja nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH te da se Srbija zalaže za dosljednu i potpunu primjenu Dejtonskog sporazuma uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

Podsjećamo, evropski zvaničnici već su nekoliko puta direktno naglašavali kako je važno da se zna da je Srbija strateški opredijeljena za ulazak u blok uprkos istraživanjima javnog mnijenja čiji rezultati govore da je većina građana u ovome trenutku protiv ulaska u EU.

“Mislim da morate imati sasvim jasan stav o ovome ratu. Očekujemo da to političari u Srbiji i vlada zajedno iznesu ne samo riječima već i djelima.

Očekujemo od Srbije da se uskladi u sankcijama EU prema Rusiji. Svako ko u Srbiji racionalno razmišlja, bliskost sa EU će više cijeniti no onu sa Rusijom”, kazao je Sarazzin.

Smatra kako je Srbiji i politici Vučića u prethodnim godinama bila važna ravnoteža između dva bloka.

Mi nismo glupi, mi to vidimo. Sada je jasno da su se vremena promijenila. Očekujemo od politike u Srbiji da nam da znak da je i ona to shvatila”, naglasio je specijalni predstavnik Njemačke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.