Elmedin Konaković iz Brisela izrazito brutalno poručio: “Mi smo opozicija. Bilo bi nam dobro da ove lopove sklonimo s političke scene”

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, prije početka sastanka s predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom, u izjavi za medije iznio je svoja očekivanja.

Na pitanje je li tačno da će EU ponuditi da 14 uvjeta podjeli na manje cjeline, odgovorio je potvrdno.

– Nisu nam rekli šta će biti prva, ali su nam rekli da će pokušati podijeliti u nekoliko rezonskih dijelova. Očigledno je da ovih 14 uvjeta ne ide, očigledno je da ima nekih koji su u koliziji s različitim stavovima stranaka koje su parlamentarne. Čut ćemo danas prvo šta kaže Michel i njegovi saradnici, pa ćemo na osnovu toga zauzimati stavove – istakao je Konaković.

On je naveo da je njemu najbitnija borba protiv korupcije.

– Mi smo opozicija. Bilo bi nam dobro da ove lopove sklonimo s političke scene, pa s tim nastupamo kao jednoj od ključnih stvari. Naravno, mnogo je bitno da se usvoje zakoni koji su oboreni na Domu naroda, koje je ponovo kreirala opozicija, a zaustavio Dom naroda državnog parlamenta.

Jako bi teško bilo precizirati prioritet koji bi baš trebao biti prvi. Kad bismo bilo šta uradili, bilo bi dobro za BiH – rekao je Konaković.

Na pitanje je li moguće bilo šta uraditi prije izbora, Konaković je odgovorio da ono što traži Dragan Čović vjerovatno nije moguće prije izbora.

– Ono što tražimo mi, vjerovatno se ne slaže vladajuća pozicija. Možda prije izbora da nam pomognu da imamo regularne izbore, a onda nakon toga sve ostalo – zaključio je Konaković.

Od lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji danas borave na sastanku sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom u Briselu očekuje se potpisivanje zajedničkog dokumenta.

Dokument, čiji sadržaj prenosi Istraga.ba, nosi naziv Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu.

Kako stoji u dokumentu, lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponavljaju svoju opredijeljenost za očuvanje i izgradnju mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, uspostavljene u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir.

“Također, obavezuju se na poštivanje principa vladavine prava i sprovođenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvijanje demokratskih institucija na svim nivoima vlasti, kao i principe i vrijednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, stoji u dokumentu.

Također, kako je navedeno u dokumentu, naglašavaju važnost provedbe reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije.

“Učesnici ponavljaju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima Bosne i Hercegovine, te podsjećaju na rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta 2022. godine”, navodi se u dokumentu.

Za postizanje ovih ciljeva, istaknuto je u dokumentu, učesnici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

U dokumentu su dalje navedene obaveye i opredjeljenja lidera političkih stranaka i članova Predsjedništva BiH:

Posvećeni su prosperitetu, demokratskom funkcionisanju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, i obavezuju se da će konstruktivno poduzeti neophodne reforme kako bi zaštitili i unaprijedili ove ciljeve.

Naglasiti važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u Bosni i Hercegovini radi održavanja sigurnog okruženja.

Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka, uključujući i one Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te rade konstruktivno zajedno prema njihovoj dobroj namjeri, sa ciljem da se osigura usklađenost sa evropskim standardima.

Preduzeti sve potrebne korake da Op’i izbori 2022. godine budu efikasno organizovani i sprovedeni na uredan način, uz neophodna sredstva. Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.