Kurban-bajram je u subotu, objavljeno je u koliko sati se klanja Bajram-namaz

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Kurban-bajrama je u subotu 9. jula 2022. godine. Bajram-namaz je u 05:50 sati.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu predvoditi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Dani Kurban ili Hadži-bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana, što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, te dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža, odnosno boravka muslimana u Mekki i Medini.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom prinose žrtvu Kurbana, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Za to vrijeme žene pripremaju obilan bajramski ručak, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju komšije i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu.

Ovoj tradiciji posebno se raduju djeca s obzirom na poklone u vidu slatkiša i novca, bajram-banci koje dobiju prilikom podjele. Kurban bajram traje četiri dana – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.