in , ,

Adil Osmanović odmah na prvu: “Milorad Dodik se ponaša kao SDS 1997. kada su htjeli entitetske granice”

Adil Osmanović smatra kako OHR i međunarodna zajednica nisu trebali ostati nijemi na dosadašnje istupe Milorada Dodika

Adil Osmanović, član Predsjedništva SDA, kazao je kako je u SDA atmosfera radna te da su njihovi aktivisti već na terenu. Na pitanje može li SDA preživjeti izbore 2022. odgovorio je: “Preživjeti? Mi ćemo pobijediti”. Kazao je i to kako se “Milorad Dodik ponaša kao SDS nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Iako Denis Zvizdić ne dolazi na sjednice kolegija niti Predsjedništva izrazio je nadu kako će on ipak ostati u SDA.

“Želimo da Denis Zvizdić ostane potpredsjednik SDA. Radi se o izuzetno sposobnom političaru. Bio sam s njim četiri godine u Vijeću ministara i mislim da je to bio jedan od najboljih saziva koji su napravili značajne reformske zakone”, kazao je Osmanović u Danu uživo.

Govoreći o prijedlogu Dragana Čovića na današnjoj sjednici HNS-a da se putem računa za struju EP HZHB izdvaja 1 KM za RTV HB, kazao je kako SDA to ne bi podržala kada bi došlo na glasanje u PSBiH ili Vijeću ministara.

Maksimalistički zahtjevi HDZ-a

Kada je riječ o novom Izbornom zakonu, kazao je kako je u proteklih 10 godina bilo dobrih ponuda, ali da HDZ sada ima maksimalističke zahtjeve.

“Treba prihvatiti činjencu da je BiH građanska država u kojoj žive tri nacije. I tražiti nit koja spaja to dvoje kako da svi budu zadovoljni i zadržimo građanski koncept. Nije u pravu kada kaže da su Hrvati preglasani i da im drugi biraju predstavnike. Treba se ostaviti sloboda da se glasa za onoga ko će najbolje braniti interese BiH i građana. HDZ svoje inicijative mora isprobati kroz interresornu grupu i PSBiH. Ako dobiju prostu većinu u oba doma onda će biti ok, ali za promjenu ustava treba dvotrećinska većina. Neka testiraju i to je jedini način da dođemo do rješenja”, rekao je Osmanović.

Kazao je i to kako “postoje mogućnosti da se Dom naroda PSFBiH uredi onako kako je i Vijeće naroda RS”.

“Da se eksplicitno navede da on nije drugi zakonodavni organ nego da razmatra pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Trebamo simetrična rješenja. Ako nešto dogovorimo u FBiH to moramo rješavati u RS. Imamo potrebe da promijenimo ustavne nadležnosti Vijeća naroda RS”, rekao je Osmanović.

Treba relaksirati situaciju

Kazao je i to kako su potrebne promjene zakonodavstva jer Bošnjaci iz RS-a se ne mogu kandidovati za člana Predsjedništva kao ni Srbi iz FBiH.

“Da je bio usvojen ‘aprilski paket’ ne bismo imali napetu situaciju između HDZ-a i drugih političkih stranaka. Smatram da treba iznaći rješenje i relaksirati situaciju tražeći jednu tanku nit između građanskog i nacionalnog. SDA želi da se postigne konsenzus i vlasti i opozicije”, rekao je Osmanović.

Nakon novih izjava ministru vanjskih poslova Hrvatske je poručio “da se ne miješa u unutrašnje stvari države BiH”.

Pozdravio je novi non-paper koji govori o zalaganju i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Komentirajući dolazak novog visokog predstavnika i navode kako su se “neki uplašili”, rekao je: “Neki očigledno imaju razloga. EU ponovo stavlja u fokus BiH”.

Dodik se ponaša kao SDS 1997. godine

Ipak, smatra kako OHR i međunarodna zajednica nisu trebali ostati nijemi na dosadašnje istupe Milorada Dodika. Pogotovo ne na odlikovanje ratnih zločinaca.

“Milorad Dodik se ponaša isto kao što se ponašao SDS nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sjećate 1997-1998, SDS je željela da postavi karaule na granici FBiH i RS, da imate granični prelaz. Međunarodna zajednica je skršila takvu politku. Sada bi Dodik to isto da radi”, kazao je.

Kada je u pitanju presuda Ratku Mladiću, kazao je kako se nada da će “u najmanju ruku biti potvrđena”.

“Ono što očekujem ja i cijeli civilizirani svijet je da presuda bude proširena na još sedam općina. To bi bila pravična presuda međunarodnih krivičnih sudova, ali imamo određenih zebnji. Pogotovo jer je predsjedavajuća Apelacionog vijeća iznijela svoje rezerve o dijelu genocida u Srebrenici. Ali, cijenim da će u najmanju ruku biti potvrđena prvostepena presuda”, zaključio je Osmanović.

Majka ubijenog Davida Dragičevića uputila jako teške optužbe na račun Draška Stanivukovića: “Želio nas je iskoristiti”

Ovo su prve riječi nane Fate Orlović nakon rušenja crkve u njenom dvorištu: “Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore”