Admir Salihović s FACE-a žustro odgovorio Dodikovom advokatu Anti Nobilu: “Neko ko ruši ovu državu i prijeti secesijom ne može biti ni patriota niti se se bori za suverenitet BiH!”

Anto Nobilo, advokat odnedavno je i u pravnom timu Milorada Dodika, koji se trenutno nalazi pred Sudom BiH zbog krivičnog djela “Neizvršavanje odluka visokog predstavnika”. Nobilo je, gostujući u “Bosanskom vjestniku” na Face televiziji, poručio: “Branim Dodika, ne propitujem političke stavove svojih klijenata! Ovo je moj profesionalni pravni posao; ovo nije moje političko opredjeljenje, moje djelovanje!”

Emisiju je uređivao i vodio Admir Salihović.

Salihović: “Koji je zaista stvarni, pravi, istinski razlog što ste pristali biti dio tima odbrane Milorada Dodika?”

Nobilo: “Jasno je da ja volim i elemente koji predstavljaju izazov.

Ovaj predmet je sa pravne strane izvanredno interesantan.

Ja nisam nikada radio na takvom predmetu. Dakle, osnov cijelog problema i BiH i ovog kaznenog postupka je da li je visoki predstavnik imenovan u skladu sa međunarodnim pravom i da li je donošenjem odredbi kaznenog zakona prekoračio svoje ovlasti.”

Salihović: “Nije li za cijeli ovaj slučaj Dodikovog odbijanja priznanja Schmidta dovoljan odgovor generalnog sekretara Vijeća sigurnosti UN-a Antonija Guterresa na pismo Željke Cvijanović…?”

Nobilo: “To je nešto što će se do kraja razjasniti.

U ovom trenutku možemo preliminarno utvrditi da su svi oni koji su bili visoki predstavnici prije Christiana Schmidta dolazili na to mjesto rezolucijom Vijeća sigurnosti. Kod njega toga nema. Sad treba jasno istražiti.”

Salihović: “Hoće li Tužilaštvo upravo koristiti ovo pismo Antonija Guterresa kao glavni dokaz, tvrdnju da je Schmidt legalan, što istovremeno znači da je Dodik počinio krivično djelo?”

Nobilo: “To je njegov stav. Naravno da će Tužilaštvu itekako koristiti daj dopis. Međutim, onda se postavlja logičko pitanje: zašto su kod imenovanja svih drugih prethodnika morali imati rezoluciju Vijeća sigurnosti? Igramo se kao mačke i miša.”

Salihović: “Kazali ste da će Vam Christian Schmidt biti ključni svjedok u ovom procesu.

Ključni svjedok odbrane Milorada Dodika će biti visoki predstavnik zbog kojeg je Dodik i optužen…?”

Nobilo: “Da, to je naš plan.Naime, Christian Schmidt se iz nekog razloga u optužnici spominje više nego Milorad Dodik.

Njegovo ime i njegove ovlasti koje ima ili nema su inkorporirane u činjenični opis optužnice, a u kaznenom pravu svaku činjenicu iz činjeničnog opisa optužnice imate pravo dokazivati i pobijati.”

Salihović: “Vi ste dobili odobrenje Suda da jučer sjedite pored Milorada Dodika, tokom ročišta, glavnog pretresa?”

Nobilo: “Da, apsolutno. Moj kolega, advokat Gubić, poslao je upit Sudu, Sud je odobrio da sjedim kao pravni savjetnik u klupi zajedno sa okrivljenikom… I ja tu ne vidim problem; nije to moja odluka.”

Salihović: “Je li ova priča, ovaj proces sa Miloradom Dodikom, gotova priča? Hoće li Dodik biti presuđen i hoće li mu biti zabranjeno političko djelovanje?”

Nobilo: “To ja ne znam. U uređenoj pravnoj državi niko ne zna i ne bi smio znati, čak ni sudac koji će donijeti odluku.”

Salihović: “Kakav je generalno Vaš odnos s Miloradom Dodikom?”

Nobilo: “Moje pozicije i moj stav, pa čak i prema BiH, javnosti su poznati i u BiH – to je jedna stvar. Druga stvar je moj profesionalni rad!”

Salihović: “Jeste li vi Dodikov istomišljenik?” Nobilo: “Možda jesam, možda nisam, ali sigurno nisam Dodikov vojnik!” Salihović: “Zašto branite Dodika – rušitelja BiH?” Nobilo: “Dodik je patriota, bori se za suverenitet BiH!”

Salihović žustro odgovorio Nobilu: “Neko ko ruši ovu državu i prijeti secesijom ne može biti ni patriota niti se se bori za suverenitet BiH!”

Cijelo razgovor s advokatom Antom Nobilom pogledajte u videu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.