Admiral Burke u NATO Štabu Sarajevo: Na dobrobit građana BiH, stabilnost Zapadnog Balkana je važna za mir u Evropi

Posljednje Vijesti

Admirala Roberta P. Burkea, komandanta Komande savezničkih snaga u Napulju, dočekali su u kampu Butmir brigadni general Eric Folkestad, komandant NATO Štaba Sarajevo, i generalmajor Alexander Platzer, komandant EUFOR-a.

Tokom posjete admiral Burke je još jednom potvrdio predanost NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu stabilne Bosne i Hercegovine.

Osim razgovora o tekućoj saradnji NATO-a i EUFOR-a i zajedničkim aktivnostima na reformi i modernizaciji bh. odbrambenih i sigurnosnih snaga s brigadnim generalom Ericom Folkestadom i generalmajorom Alexanderom Platzerom, admiral Burke se, također, sastao s američkim ambasadorom u BiH, Nj.E. Ericom Nelsonom, generalpukovnikom Senadom Mašovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalmajorom Ivicom Jerkićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije, i generalmajorom Gojkom Kneževićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za resurse.

„Stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana je važna za NATO i za mir i stabilnost u Evropi. NATO Štab Sarajevo opredijeljen je za nastavak praktične saradnje s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

NATO, također, nastavlja podržavati euroatlantska reformska nastojanja – na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine“, rekao je admiral Burke.

Admiral Burke je na čelu komande u kojoj je zastupljeno 30 zemalja članica NATO-a i koja je odgovorna za planiranje, pripremu i izvođenje vojnih operacija u cijelom području odgovornosti vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi.

Komanda nadgleda tri misije na Zapadnom Balkanu: Snage na Kosovu (KFOR), NATO Štab Sarajevo i NATO vojnu kancelariju za vezu u Beogradu.

„Vojni i civilni zvaničnici NATO-a ovdje blisko sarađuju sa svim segmentima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH – mi jedni druge izvrsno poznajemo i nastavit ćemo podržavati vlasti u implementaciji prijeko potrebnih reformi u svim područjima života: unapređenju sigurnosti, jačanju demokratije i većem prosperitetu za sve u BiH“, rekao je admiral Burke.

„Zajednički rad je nešto što nam svima donosi boljitak, čini nas boljim, jačim i spremnijim za suočavanje sa sigurnosnim izazovima današnjice koji se neprekidno mijenjaju i usložnjavaju. U našem zajedničkom euroatlantskom regionu suočavamo se s istim sigurnosnim izazovima, a dijalog i saradnja su važni kako bismo se njima bavili na efikasan način,“ istakao je admiral Burke.

U povodu posjete admirala Burkea, brigadni general Folkestad je rekao:

“Bila mi je čast pozdraviti admirala Burkea u BiH danas i s njim iscrpnije porazgovarati o radu mog tima na podršci reformama i u cilju boljeg živote svih u BiH.

Naš bliski odnos s EUFOR- om, a što smo pokazali admiralu Burkeu u našim današnjim diskusijama, kao i tokom redovnih zajedničkih brifinga, naglašava odvojenu, ali komplementarnu prirodu naših misija.

Zajedno stvaramo sigurno i stabilno okruženje i okvir da podržimo reforme koje donose neposredne prednosti pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga BiH, ali i svakom građaninu BiH i regiona. Bila mi je čast okupiti ovako visoke predstavnike sa svih strana, koji su svi predani ostvarenju reformi, stabilnosti i napretka u BiH”.

Leave your vote